Παρασκευή, Μαΐου 27, 2011

ΤΑ “ΚΟΥΡΕΛΙΑ” ΔΙΝΟΥΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ


Ξεκίνησε χθες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Νικολαϊδη.
Με ένα ντοκιμαντέρ όπου οι φίλοι και συνεργάτες του μιλούν για αυτόν, τη δουλειά και την ζωή του ξεκίνησε χθες το τριήμερο αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη, που συνεχίζεται με προβολές των ταινιών του, έκθεση ζωγραφικής με έργα εμπνευσμένα από το έργο του και συναυλία καλλιτεχνών και συγκροτημάτων με τραγούδια εμπνευσμένα από ή γραμμένα για τις ταινίες.


«Μεγαλώνοντας στην Φωκίωνος Νέγρη, διάβαζα τα βιβλία του Νίκου και ήταν σαν να έχω έναν μεγαλύτερο αδερφό που μου λέει τα κατορθώματα του και τις διαδρομές του και που και που με παίρνει με το ζόρι και στα μπιλιάρδα μαζί του» εξήγησε στο κοινό της κατάμεστης αίθουσας, ο εκδότης Φώτης Γεωργελές.

Ο Νίκος Νικολαΐδης ήταν ο ίδιος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός των ταινιών του, ενώ για αρκετά μεγάλο διάστημα δούλεψε και στη διαφήμιση.

Από το κινηματογραφικό του έργο ξεχώρισαν οι «Πρωινή Περίπολος» , «Γλυκιά Συμμορία» και «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα», που απολαμβάνουν ακόμα την αγάπη ενός φανατικού κοινού, ενώ από τα βιβλία του «ο Οργισμένος Βαλκάνιος» έχει επανεκδοθεί πολλές φορές.

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Αθήνα αφιέρωμα τέτοιας έκτασης για τον δημιουργό, που λάτρεψε τα  50ς και το νουάρ, το παιχνίδι μεταξύ σεξ και θανάτου, την κόντρα ανάμεσα σε παρέες και εξουσίες ή φαντάσματα του παρελθόντος. Ενώ τρία βιβλία του επανεκδίδονται από τις εκδόσεις Athens Voice Books.

“Ο Νίκος Νικολαίδης κατάφερε και έφτιαξε από ανθρώπους της σκόρπιας δύναμης μια ομάδα σε αποστολή για δράση αντί για λόγια.. λόγια που έρεπε η συντεχνία της «φλου αρτιστίκ καλλιτεχνίτιδας» και του αόριστου ουμανισμού. Οι ηθοποιοί του, «αυτό το ατίθασο και αυτό-υπονομευτικό λουσάτο γκέτο» ρίχνονταν σε περιπέτειες ενός θαυμαστού γενναίου κόσμου που πέρασε στο χώρο τον φαντασμάτων που μια ζωή στοιχειώνει του καλλιτέχνες” δήλωσε ο φίλος και συνεργάτης του, Κωνσταντίνος Τζούμας.
ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: