Δευτέρα, Μαΐου 16, 2011

ΒΝΡ: ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

Λίγες παραπάνω πιθανότητες δίνει η γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Paribas στο ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει πλήρως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF τις ανάγκες της χώρας την περίοδο 2012-2013 έναντι του σεναρίου που θέλει τη συνύπαρξη μιας εθελούσιας επέκτασης των ομολόγων που λήγουν την ίδια περίοδο με μερική χρηματοδότηση από το EFSF.
Οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας δίνουν πιθανότητες 49% στο ενδεχόμενο να συμφωνήσουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ να παράσχει επιπλέον βοήθεια ύψους 60 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με αντάλλαγμα επιπλέον εγγυήσεις υπό τη μορφή κρατικής περιουσίας. Το πρόβλημα είναι να δεχτούν να υπογράψουν η Γερμανία και η Φινλανδία μια τέτοια απόφαση. Σ' αυτή την περίπτωση, το ευρώ θα ισχυροποιηθεί και θα ξαναδοκιμάσει το επίπεδο του 1,50-1,51 έναντι του δολαρίου.



Το δεύτερο πιο πιθανό σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει πιθανότητες 48% σύμφωνα με την ΒΝΡ Paribas, θέλει την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να συμφωνούν να παράσχουν εν μέρει επιπρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα παράλληλα με επέκταση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012-2013 σε εθελούσια βάση.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να πειστούν να συμμετάσχουν σ' αυτή τη χρονική επέκταση των λήξεων αν λάβουν διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσουν να διατηρούν τα ομόλογα στα βιβλία τους στην ονομαστική τους αξία. Η εθελούσια συμμετοχή ίσως δεν ενεργοποιήσει τα πιστωτικά παράγωγα (CDS) στο ελληνικό χρέος, προσθέτει.

Αν το δεύτερο σενάριο επιβεβαιωθεί, το ευρώ αναμένεται να αποδυναμωθεί, υποχωρώντας προς το 1,40 έναντι του δολαρίου.

Η ΒΝΡ Paribas αναφέρεται επίσης σε δύο ακόμη σενάρια που αφορούν το ελληνικό χρέος, αλλά δεν τα θεωρεί ρεαλιστικά και γι' αυτό τους δίνει λίγες πιθανότητες.

Η μία περίπτωση είναι όπως το δεύτερο σενάριο που περιγράφτηκε παραπάνω, συνοδευόμενο από ενεργοποίηση των CDS και αποζημίωση των κατόχων τους από τους πωλητές.

Η άλλη περίπτωση θέλει την Ελλάδα να κηρύσσει στάση πληρωμών και να προχωρά σε αναδιάρθρωση του χρέους της με «κούρεμα» των απαιτήσεων των πιστωτών, που θα επεκταθεί σ' άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας.
ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: