Τρίτη, Μαΐου 03, 2011

ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΟΙ ΕΝΤΕΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Σε κατάληψη της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προχώρησαν οι έντεκα απολυμένοι εργαζόμενοι από τον εργολάβο φύλαξης, έχοντας τη συμπαράσταση φοιτητών, διοικητικών αλλά και καθηγητών. Οι εργαζόμενοι ζητούν την επαναπρόσληψή τους ενώ από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές ασκούν πιέσεις στον νέο ανάδοχο να προσλάβει τους υπάρχοντες εργαζομένους κι όχι άλλους όπως έχει διαμηνύσει πως θα κάνει.


Για το δικαίωμά τους στην εργασία αγωνίζονται οι έντεκα απολυμένοι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Έχοντας λήξει η σύμβαση του εργολάβου ο οποίος είχε αναλάβει το έργο φύλαξης του κτηρίου Παπαστράτος, του Πεδίον του Άρεως και της Γεωπονικής Σχολής, ανέλαβε νέος εργολάβος μετά από την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ξεκινώντας την εργολαβία ο νέος εκ Θεσσαλονίκης εργολάβος διαμήνυσε πως δεν θα προσλάβει τους εργαζομένους που απασχολούνταν στη φύλαξη, αλλά θα προσλάβει δικούς του εργαζομένους.
Η απόφασή του αυτή αναστάτωσε τους εργαζομένους, οι οποίοι εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης και με τα έξοδά τους να τρέχουν βρέθηκαν στην ανεργία.
Η πρυτανεία χθες παράθεσε συνέντευξη τύπου ενώπιον των εργαζομένων αλλά και των μελών της Διοίκησης του Συλλόγου Διδασκόντων προκειμένου να μιλήσει για το θέμα και να γνωστοποιήσει τις κινήσεις της.
Ο αντιπρύτανης κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης τόνισε πως ο εν λόγω εργολάβος που ανέλαβε τη φύλαξη ενός μεγάλου έργου δεν ήταν η επιλογή του Πανεπιστημίου, καθώς το κέρδος του θα είναι μόλις 0,1%. Αντίθετα το Πανεπιστήμιο είχε επιλέξει άλλο εργολάβο, ο οποίος θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο κέδρος, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι αμοιβές των εργαζομένων.
Ωστόσο ο νέος εργολάβος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με απόφασή αυτού που τον δικαίωνε εγκαταστάθηκε στο Πανεπιστήμιο.
«Εμείς ζητήσαμε με κάθε ευγενικό και μη τρόπο να προσλάβει τους παλιούς εργαζομένους στη φύλαξη. Οι πιέσεις μας θα συνεχιστούν όμως είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε. Σαν Πανεπιστήμιο δεν μπορούμε να κινηθούμε νομικά ούτε να πούμε στους ιδιώτες ποιους θα προσλάβουν», σημείωσε ο κ. Ζουμπουλάκης.
Ο ίδιος τόνισε πως το Πανεπιστήμιο εδώ και χρόνια έχει πάγιο αίτημα για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη, τη συντήρηση και την καθαριότητα του Ιδρύματος. Έχει ζητήσει 70 φύλακες και 40 καθαρίστριες, ενώ έχει την έγκριση να προσληφθούν 50 μηχανολόγοι, ψυκτικοί και άλλες ειδικότητες μέσω ΑΣΕΠ όμως το θέμα έχει «κολλήσει» στο Υπ. Οικονομικών.
«Το Πανεπιστήμιο γίνεται δέκτης κοινωνικών προβλημάτων, όμως είναι εξαιρετικά οδυνηρό να πάψει η λειτουργία του. Δική μας ευθύνη είναι η λειτουργία του Πανεπιστημίου», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρύτανης κ. Βασίλης Μποντόζολγου, ο οποίος σημείωσε πως οι πιέσεις του Ιδρύματος θα συνεχιστούν για τους εργαζομένους.
Στη συνέντευξη τύπου μίλησε και εκπρόσωπος των απολυμένων. Ο Παναγιώτης Τσιτσιρίγκης υπογράμμισε πως «θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός πως σε κάθε αλλαγή εργολαβιών το παιχνίδι να γίνεται σε βάρος των εργαζομένων. Εμείς δεν θα σταματήσουμε την κατάληψη εάν δεν βρεθεί λύση».
Το καθεστώς των εργολαβιών αλλά και τις απολύσεις κατήγγειλε από την πλευρά του και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Π.Θ., ενώ χθες δεν λειτούργησαν ούτε οι γραμματείες που στεγάζονται στο κτήριο Παπαστράτος, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν και μαθήματα.

Ανακοίνωση συμπαράστασης από τον ΣΥΡΙΖΑ
Τη συμπαράστασή του στους έντεκα απολυμένους εργαζομένους εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και ζητά «από τους τοπικούς φορείς, σωματεία , Εργατικό Κέντρο Βόλου άλλα και τις Πρυτανικές Αρχές να αφήσουν τους στρουθοκαμηλισμούς και να παλέψουν μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τους εργαζόμενους ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτό το άθλιο καθεστώς των εργολαβιών».
http://taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/35755/-.aspx

ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: