Τρίτη, Μαΐου 31, 2011

Η FITCH ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ Α- ΑΠΟ ΑΑ-


Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σήμερα κατά τρεις βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου από ΑΑ- σε Α- λέγοντας πως ανησυχεί για το υψηλό επίπεδο έκθεσης που έχουν οι κυπριακές τράπεζες στο ελληνικό χρέος και για την επίπτωση που αυτό μπορεί να έχει στη χρηματοοικονομική κατάσταση του νησιού.
Σύμφωνα με τη Fitch οι προοπτικές είναι αρνητικές, με την έννοια ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης. Πάντως, η Κύπρος συνεχίζει με τη νέα διαβάθμιση να ανήκει σε αξιόχρεη επενδυτική κατηγορία.


"Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά τη σοβαρότητα της κρίσης στη γειτονική Ελλάδα και τον κίνδυνο που αυτή η κατάσταση αντιπροσωπεύει για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και, κατά συνέπεια, για τη δημοσιονομική κατάσταση" της χώρας, εξηγεί ο Κρις Πράις, υπεύθυνος αξιολόγησης του Fitch σε ανακοίνωσή του.

Ο διεθνής οίκος πιστεύει πως οι κυπριακές τράπεζες "είναι καλά τοποθετημένες" για να απορροφήσουν την επίπτωση από ένα κούρεμα κατά 50% των ελληνικών ομολόγων, αλλά στην περίπτωση του χειρότερου σεναρίου θα πληγεί μετωπικά το προφίλ της χώρας σχετικά με το χρέος. Υπολογίζεται πως σε περίπτωση κουρέματος κατά 50% των ελληνικών ομολόγων θα απαιτηθεί κεφαλαιακή ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών με 2 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα πρέπει να καλυφθεί από το κράτος. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ της Κύπρου και θεωρείται προσιτό. Η Fitch εκτιμά, όμως, πως ένα σενάριο όπου το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος φθάνει το 25% του ΑΕΠ είναι πιθανό και πολύ πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο.

Ωστόσο, το κυπριακό κράτος θα μπορούσε να επωμισθεί το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα, καθώς το δημόσιο χρέος του δεν αντιπροσωπεύει παρά το 61% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια ανήκει στις λιγότερο χρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Όπως δήλωσε η Fitch, η έκθεση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη πηγή ευπάθειας η οποία και εντάθηκε με τις διαδοχικές υποβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων από τις αρχές του έτους. Σημειώνεται πως αντίστοιχη πτωτική τροχιά ακολουθεί και η πιστοληπτική διαβάθμιση της Κύπρου το τελευταίο εξάμηνο. Οι οίκοι αξιολόγησης ανησυχούν για την ικανότητα του κυπριακού κράτους να προστρέξει σε βοήθεια των τραπεζών εάν και όταν αυτό χρειαστεί.

Σύμφωνα με τη Fitch, το εν τρίτον περίπου των κυπριακών τραπεζών κινδυνεύουν να επηρεασθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την ελληνική κρίση. Οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και τραπεζικά ομόλογα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τις κυπριακές τράπεζες, τρεις είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομική κρίση: η Τράπεζα της Κύπρου, η Marfin Popular Bank και η Hellenic Bank.


ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: