Παρασκευή, Μαΐου 27, 2011

ΛΙΒΥΗ: ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ G8

Με ρουκέτες του κανταφικού στρατού σφυροκοπείται η πόλη Ζιντάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Χθες τη νύχτα πέντες ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην Τρίπολη, στην περιοχή της κατοικίας του Μουαμάρ Καντάφι. Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G8 στη Γαλλία, οι ΗΠΑ φαίρονται να ζήτησαν από τη Ρωσία ν’ αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.


Η ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Ζιντάν δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις με ρουκέτες στην διάρκεια της νύχτας από δυνάμεις του Καντάφι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μια γιατρός από την οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

«Πρέπει να υπήρξαν περίπου εκατό (πλήγματα). Δεν μέτραγα, αλλά έπεφταν τέσσερις ή πέντε ρουκέτες κάθε μισή ώρα ή κάθε 15 λεπτά», δήλωσε η γιατρός Άνια Βολτς, η οποία πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο της Ζιντάν μεταφέρεται στη Τζάντου, μία άλλη πόλη η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους, σε απόσταση περίπου 18 χλμ. δυτικά της Ζιντάν.

Στο μεταξύ, ο Καναδός υποστράτηγος Σαρλ Μπουσάρ, από τους διοικητές του NATO, δήλωσε σήμερα ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν ναρκοθετήσει την περιοχή γύρω από την Μισράτα. «Είδαμε μια αναφορά το πρωί η οποία κατέγραφε ότι τοποθετήθηκαν νάρκεςγύρω από τη Μισράτα», δήλωσε ο Καναδός αξιωματικός.
Στόχος των κανταφικών είναι «να εμποδίσουν τον πληθυσμό να κυκλοφορεί», πρόσθεσε. Επίσης, ο ίδιος δήλωσε ότι τα γαλλικά και βρετανικά μαχητικά ελικόπτερα θα αναλάβουν δράση στη Λιβύη υπό την διοίκηση του NATO, αμέσως μόλις είναι έτοιμα.

Μεσολάβηση της Ρωσίας για τη Λιβύη ζητάει η Δύση

Στη διάρκεια μιας διμερούς συνομιλίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G8 στην Ντοβίλ της Γαλλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε από το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ να δώσει στον Μουαμάρ Καντάφι να καταλάβει πως, αν θέλει να μείνει ζωντανός, πρέπει να φύγει από τη Λιβύη, δήλωσε ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες και τον οποίο επικαλείται σήμερα η ρωσική εφημερίδα "Κομερσάντ".

Σύμφωνα με την "Κομερσάντ", οι Αμερικανοί "παραδέχονται ότι η σύγκρουση τραβάει πολύ σε μάκρος".

"Για πρώτη φορά, μας ζήτησαν να διαδραματίσουμε ένα ρόλο μεσολαβητή. Θα το σκεφτούμε", δήλωσε η ρωσική πηγή στην "Κομερσάντ".

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφού ανακοινώθηκε χθες από το Κρεμλίνο ότι οι δυτικές δυνάμεις και η Λιβύη, ζήτησαν από τη Μόσχα να αναλάβει δράση ως μεσολαβητής στη λιβυκή σύγκρουση.

Η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι δεν έχουν επιβεβαιώσει πως απευθύνθηκε τέτοιο αίτημα στη Ρωσία. Η Μόσχα καταγγέλλει εδώ και εβδομάδες τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, εκτιμώντας ότι ο διεθνής συνασπισμός παραβιάζει την εντολή του Συβμουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν έκανε στις 17 Μαρτίου χρήση του δικαιώματος βέτο που διαθέτει κατά την ψήφιση της απόφασης 1973, η οποία ενέκρινε την επέμβαση ενός διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι για να προστατευθούν οι άμαχοι.

ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: