Παρασκευή, Μαΐου 27, 2011

ΣΥΡΙΑ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ • ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΟΗΕ ΚΑΙ G8

Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Συρία, έπειτα από την απογευματινή προσευχή. Ονόμασαν τη σημερινή ημέρα «Παρασκευή των υπερασπιστών της πατρίδας». Εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Ντέραα. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ και τα κράτη που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της G8 αυξάνουν τις πιέσεις τους προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων, οι τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο προάστιο Νταΐλ της πόλης Ντεράα ,όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Οι διαδηλωτές είχαν ανέβει στις σκεπές για να φωνάξουν "Αλλάχ Άκμπαρ" (Ο Θεός είναι μεγάλος).


Στη σελίδα της «Συριακής Επανάστασης 2011» στο Facebook, οι διαδηλωτές καλούν τους στρατιώτες να συμμετάσχουν στην εξέγερση. Οι επικεφαλής του στρατού είναι ιδιαίτερα πιστοί στον πρόεδρο Άσαντ και οι περισσότεροι είναι αλαουίτες μουσουλμάνοι.

Παράλληλα, από την αρχή της αμφισβήτησης του καθεστώτος, στις 15 Μαρτίου, οι διαδηλωτές καλούν σε διαδηλώσεις κάθε Παρασκευή μετά την εβδομαδιαία προσευχή.

Σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 10.000 έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα.

Η αντιπολίτευση της Συρίας αρνείται κάθε διάλογο με τις αρχές της χώρας όσο η καταστολή συνεχίζεται, οι πολιτικοί κρατούμενοι δεν απελευθερώνονται και δεν υιοθετούνται μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση της χώρας.

Σε διεθνές επίπεδο, η Γαλλία που προεδρεύει στη Σύνοδο Κορυφής της G8, πρότεινε ένα τελικό σχέδιο στο οποίο ζητείται από τον πρόεδρο Άσαντ να σταματήσει η άσκηση βίας προς τους πολίτες και να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την πλευρά του, άρχισε σήμερα να μελετά τη δίωξη της Συρίας για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Επίσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν εκ νέου σήμερα παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα. Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή της βίντεο στο οποίο είναι φανερό ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «πυροβολούν με σκοπό να σκοτώσουν» τους διαδηλωτές.

ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: