Τετάρτη, Μαΐου 11, 2011

MOODY'S: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΟΤΕ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΒΑΘΜΙΔΑ

Κατά μία βαθμίδα στην κλίμακα της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας υποβάθμισε τον ΟΤΕ η Moody΄s Investors Service. Από τη βαθμίδα Baa3 που ήταν κατέβηκε στη Ba1. Η θέση του πάντως είναι καλύτερη από τη θέση της ελληνικής οικονομίας η οποία βρίσκεται τρεις θέσεις πιο κάτω στο Β1. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη θέση που υποβαθμίστηκε σήμερα ο ΟΤΕ βρισκόταν η Ελλάδα έως τις 7 Μαρτίου 2011.


Ο λόγος για την αρνητική αυτή αξιολόγηση είναι οι αναθεωρημένες προσδοκίες της Moody΄s μετά τις επιδόσεις του ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο του 2011 που έδειξαν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων επιδείνωση στα έσοδα και τις ταμειακές ροές.

Ταυτόχρονα, η Moody΄s υποβάθμισε (i) σε Ba1 από Baa3 τα διεθνή μεσοπρόθεσμα αξιόγραφα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (GMTN) καθώς και τα διεθνή ομόλογα της θυγατρικής OTE Plc και (ii) τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε "Not Prime" από "Prime-3".

Η Moody΄s έθεσε αξιολόγηση Ba1 για το corporate family rating (CFR) του ΟΤΕ. Όλες οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις παραμένουν υπό αξιολόγηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Στην ανακοίνωσή της η Moody΄s τονίζει τις περιορισμένες προσδοκίες όσον αφορά τις μελλοντικές επιδόσεις της εταιρείας. Επίσης σημειώνει ότι η συρρίκνωση της εγχώριας κατανάλωσης ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση από το Μάιο του 2010 θα επηρεάσει περαιτέρω τα έσοδα και τις ταμειακές ροές του ΟΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημερινό δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times μιλά για αναβολή εξαγοράς από την Deutsche Telekom επιπλέον μεριδίου στον ΟΤΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διοίκηση της Deutsche Telekom προγραμματίζει ταξίδι στην Αθήνα για να αξιολογήσει από κοντά την κατάσταση του ΟΤΕ. Οπως επισημαίνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος "η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πουλήσει μερίδιο της τάξης του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom".

ΠΡΕΖΑ TV
11-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: