Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2011

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΣΕ 13 ΧΩΡΕΣ

Προθεσμία δύο μηνών έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 13 κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, προκειμένου να μεταφέρουν στο Δίκαιο της χώρας τους τους κανόνες της ΕΕ που αφορούν στις κυρώσεις κατά περιβαλλοντικών αδικημάτων, όπως η ρύπανση της θάλασσας.
Η οδηγία σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος (2008/99/ΕΚ) μέσω του ποινικού δικαίου, έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνικό Δίκαιο των κρατών-μελών μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2010. Ωστόσο, 10 χώρες (Κύπρος, Δημοκρατία της Τσεχίας, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, και Σλοβενία) δεν το έχουν πράξει μέχρι τώρα.



Επίσης, οχτώ κράτη-μέλη (Δημοκρατία της Τσεχίας, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, και Σλοβακία) δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τους χωριστούς κανόνες, που αφορούν στη ρύπανση από τα πλοία. Αυτή η οδηγία (2009/123/ΕΚ) έπρεπε να είχε εφαρμοστεί μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2010.

Σε περίπτωση που τα κράτη - μέλη δεν κοινοποιήσουν στην Επιτροπή, μέσα σε δύο μήνες, τα εκτελεστικά μέτρα που έλαβαν, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τις υποθέσεις αυτές στο Δικαστήριο της ΕΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
16-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: