Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2011

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 1.400 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ


Ακόμη και τη μεταφορά βρεφών και νηπίων με σχολικά λεωφορεία εξετάζει ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να καλυφθούν στην ερχόμενη σχολική χρονιά οι ελλείψεις θέσεων σε παιδικούς σταθμούς.Με βάση την ενημέρωση που έκανε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Μαρία Ηλιοπούλου, φέτος έχουν υποβληθεί συνολικά και εντός της προθεσμίας 6.807 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς είναι 5.402. Αυτό δημιουργεί ένα έλλειμμα περίπου 1.400 θέσεων, που δεν κατανέμεται ισομερώς στα επτά δημοτικά διαμερίσματα. Για παράδειγμα, στο 4ο διαμέρισμα (Σεπόλια - Κάτω Πατήσια κ.λπ.) υπάρχουν 918 θέσεις αλλά 1.420 αιτήσεις, ενώ στο 2ο διαμέρισμα (Παγκράτι - Ν. Κόσμος) 1.003 θέσεις έναντι 1.190 αιτήσεων.



Οι συμβασιούχοι


Ωστόσο, η κ. Ηλιοπούλου δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το πλήθος των αιτήσεων που δεν θα ικανοποιηθούν. Οπως είπε, υπάρχει πιθανότητα να έχουν υποβληθεί αιτήσεις διπλές και τριπλές, όπως συνέβη πέρυσι όταν οι αιτήσεις ήταν 8.780. Προβλήματα όμως είναι πιθανόν να προκύψουν είτε από έλλειψη χώρων και αναγκαίες επισκευές σε παιδικούς σταθμούς είτε από έλλειψη προσωπικού, καθώς 465 εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι (οι 41 μέσω ΑΣΕΠ) και παραμένουν με δικαστικές αποφάσεις.


Την περασμένη Δευτέρα κρίνονταν οι προσφυγές των συμβασιούχων, αλλά τα δικαστήρια ανέλαβαν την εκδίκαση για τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Μάλιστα, η κ. Ηλιοπούλου ανέφερε ότι η διοίκηση θα προτιμούσε να είχε γίνει η εκδίκαση με το σκεπτικό ότι αρνητικές αποφάσεις (και απολύσεις) μέσα στον Δεκέμβριο θα προκαλέσουν μεγαλύτερη αναστάτωση στη λειτουργία των 87 παιδικών σταθμών.


Η πρόεδρος ανέφερε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των παιδικών σταθμών που μπορεί να μην είναι διαθέσιμοι στην ερχόμενη σχολική χρονιά, καθώς υπάρχουν και έκτακτα συμβάντα, όπως το κλείσιμο ενός στην οδό Λαρίσης (Αμπελόκηποι) για υγειονομικούς λόγους (υπήρχε από κάτω αποθήκη ρακοσυλλέκτη). Διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι γνωστός και ο αριθμός των αιτήσεων που θα ικανοποιηθούν και ότι αναλόγως θα αναζητηθούν λύσεις, όπως «με τη μεταφορά παιδιών σε σταθμούς όμορων διαμερισμάτων με χρήση σχολικού λεωφορείου»...


Ανεργοι γονείς


Η αλλαγή των συνθηκών που επιφέρει η οικονομική κρίση είναι επίσης θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση. Με τον ισχύοντα κανονισμό, προϋπόθεση για να γίνουν παιδιά δεκτά είναι να εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο δήμαρχος Γ. Καμίνης είπε όμως ότι με την αυξανόμενη ανεργία προκύπτουν νέες καταστάσεις, όπως το να είναι και οι δύο γονείς άνεργοι. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τη διοίκηση να εξετάσει την αλλαγή του κανονισμού καθώς, όπως ανέφερε ο Ν. Σοφιανός (ΚΚΕ), υπάρχουν περιπτώσεις όπου για τα παιδιά το γεύμα στον παιδικό σταθμό είναι και το μοναδικό της ημέρας.


Αναφερόμενη σε θέματα σίτισης, η πρόεδρος μίλησε και για την απουσία του κόκκινου κρέατος από τα γεύματα των παιδικών σταθμών. Διευκρίνισε ότι οφείλεται στην πτώχευση του συγκεκριμένου προμηθευτή, στον οποίο όμως ο δήμος όφειλε και 40.000 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2010. Κατηγόρησε επίσης την προηγούμενη διοίκηση, η οποία, αντί της προϋπολογισθείσας επιχορήγησης των 50 εκατ. ευρώ, έδωσε τελικά στο Βρεφοκομείο 35,2 εκατ. και το άφησε με οφειλές 3,3 εκατ. από το περασμένο έτος


Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: