Τουλάχιστον 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα στο Κάιρο μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών και δώδεκα από αυτούς παραμένουν στο νοσοκομείο ενώ οι ταραχές στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας συνεχίζονται, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν όσους διαδηλωτές έχουν απομείνει στην πλατεία Ταχρίρ μετά τις 12ωρες νυχτερινές συγκρούσεις.
Φωτογραφίες που ανήρτησαν ακτιβιστές στο διαδίκτυο δείχνουν τραυματίες που φέρονται να χτυπήθηκαν από πλαστικές σφαίρες.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τη νύχτα της Τρίτης, μετά τη βίαιη διάλυση της διαδήλωσης που έκαναν συγγενείς των θυμάτων της εξέγερσης του Ιανουαρίου στη συνοικία Αγκούζα, στην απέναντι όχθη του Νείλου από την Ταχρίρ.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν να επιταχυνθούν οι δίκες όσων ευθύνονται για το θάνατο των περίπου 800 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην εξέγερση η οποία οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι "τραμπούκοι" με πολιτική περιβολή, οπλισμένοι με μαχαίρια και καδρόνια, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους συνελήφθησαν από την αστυνομία.
Οι διαδηλωτές κινήθηκαν τότε προς την πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο της εξέγερσης του Ιανουαρίου.
Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία στην πλατεία και έξω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν πέτρες και τους αστυνομικούς να απαντούν με ρίψη δακρυγόνων.
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, του επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το SCAF χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές "κακοποιούς" που συγκεντρώθηκαν στην Ταχρίρ για να καταστρέψουν καταστήματα και δημόσια περιουσία.
Οι κρατικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδωσαν επίσης ότι οι διαδηλωτές ήταν αυτοί που προκάλεσαν τις συγκρούσεις με την αστυνομία και κατάστρεψαν βιτρίνες καταστημάτων.
Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους κατηγορούν το SCAF και τις δυνάμεις ασφαλείας ότι χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές με την εποχή του Μουμπάρακ και διαστρεβλώνουν τα γεγονότα μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης.
"Πέρασαν τέσσερις μήνες από την επανάσταση και τίποτα δεν άλλαξε.
Μας επιτίθενται ακόμη με τον ίδιο τρόπο", είπε ένας 26χρονος φοιτητής.
ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου