Κυριακή, Ιουνίου 05, 2011

ΤΟ ΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΩ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ριζοσπαστικοποίηση των απόψεων που επικρατούν στις λαϊκές συνελεύσεις χαρακτήρισαν τη δεύτερη εβδομάδα του κύματος διαμαρτυρίας στις πλατείες. Κυρίαρχη θέση εξακολουθεί να αποτελεί η άρνηση να επωμιστούν οι πολίτες το χρέος και η υπεράσπιση των κεκτημένων που σαρώνονται από το μνημόνιο.
Μαζική αναμένεται να είναι η προσέλευση στο σημερινό δεύτερο κυριακάτικο ραντεβού έξω από τη Βουλή και σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων. Εντυπωσιασμένοι από τη διάρκεια και τη συνεχιζόμενη μαζικότητα των διαδηλώσεων είναι ακόμη και μερικοί από τους πιο πιστούς συμμετέχοντες, οι οποίοι αρχικά φοβούνταν ότι ο κόσμος θα κουραζόταν και θα φυλλορροούσε έπειτα από λίγες μέρες καθημερινών κινητοποίησεων. Αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι δείχνουν να ωριμάζουν οι συνελεύσεις, ενώ εξακολουθούν να συνυπάρχουν ειρηνικά εντελώς διαφορετικές κοινωνικές ομάδες ακόμη και στο Σύνταγμα, με τις δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών.



Ενα είδος διαχωρισμού εξακολουθεί να υπάρχει εκεί. «Κάτω», επί της πλατείας, έχει εγκατασταθεί η «Αμεση Δημοκρατία» (www.real-democracy.gr) που διενεργεί συνελεύσεις και προετοιμάζει δράσεις, η οποία περιστοιχίζεται από μικρότερες ομάδες όπως η «Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου» (www.elegr.gr). «Επάνω», μπροστά στη Βουλή, συναθροίζεται ένα μαζικό και ετερόκλητο πλήθος, μέσα στο οποίο αλλού διακρίνονται ομάδες με κοινά συνθήματα κι αλλού διοργανώνονται ευρηματικές διαμαρτυρίες. Ο διαχωρισμός μεταξύ «επάνω» και «κάτω», όμως, αφενός δεν είναι σαφής, αφετέρου θεωρείται από πολλούς προκλητικός ή επικίνδυνος. Και σίγουρα είναι κάτι που φαίνεται να αμβλύνεται συχνά, όπως για παράδειγμα το βράδυ της Τρίτης, όταν το κοινό που προερχόταν από την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Προπύλαια πέρασε και στάθηκε στη συνέλευση του Συντάγματος, ή το βράδυ της Πέμπτης, όταν κόσμος άφησε τη συνέλευση για να ανέβει να ακούσει τον Γιάνη Βαρουφάκη, που μιλούσε καλεσμένος στην εξέδρα των «300 Ελλήνων» (μια άλλη ομάδα που δραστηριοποιείται εκεί).

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του σκηνικού που έχει στηθεί στο Σύνταγμα εξακολουθεί να είναι το πλαίσιο διαλόγου που διαμορφώνεται. Κάθε απόγευμα, από τις 6.00 και μέχρι τις 9.00 που ξεκινά η συνέλευση, θεματικές ομάδες, αποτελούμενες από πολίτες καθισμένους στο πλακόστρωτο της πλατείας ή όρθιους σε μικρά πηγαδάκια, συζητούν ανοιχτά μια ποικιλία θεμάτων: Από την ανεργία και την οικονομική κρίση, μέχρι τα προβλήματα στα πανεπιστήμια και τις διαδικαστικές λεπτομέρειες της επικείμενης συζήτησης-ενημέρωσης για το δημόσιο χρέος, αυτές οι υποομάδες προετοιμάζουν προτάσεις και ψηφίσματα για τη μεγάλη συνέλευση, στην οποία καθημερινά συμμετέχουν δυο-τρεις χιλιάδες άτομα και η οποία πλέον μεταδίδεται ζωντανά μέσω Διαδικτύου.

Ως σημείο τριβής αναδείχτηκε την τελευταία εβδομάδα το αίτημα πολλών ομιλητών να αποκτήσει σαφή πολιτικά γνωρίσματα το κίνημα των πλατειών. Η συνέλευση Συντάγματος αποφάσισε να στηρίξει τις απεργίες που θα γίνουν από τις 9 έως τις 15 Ιουνίου και να καλέσει σε «γενική πολιτική απεργία διαρκείας». Την ίδια ώρα, βέβαια, σημαντική μερίδα των συμμετεχόντων της επιμένει πως σημαίες, πανό, αφίσες και λοιπά διακριτικά σωματείων, πρωτοβουλιών και οργανώσεων πρέπει να κρατηθούν μακριά. Σε σχετική ανακοίνωση, η «πλατεία Συντάγματος» μίλησε την Παρασκευή για καπηλεία του «ανεξάρτητου, ακομμάτιστου κινήματος των πολιτών» από «διάφορες οργανώσεις που προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη».

Στη Θεσσαλονίκη διαπιστώνεται επίσης ριζοσπαστικοποίηση των αιτημάτων και επέκταση σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως η κατάληψη του δημαρχείου, οι συγκεντρώσεις σε συνοικίες και η ενημέρωση σε χώρους εργασίας. Ανάλογες προσπάθειες προσπαθούν να οργανώσουν και οι πλατείες των Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Στην Πάτρα δίνεται έμφαση στην Επιτροπή Διδασκαλίας, η οποία θα επιχειρήσει να οργανώσει δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα για οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια.

Στο μεταξύ, η δυναμική της πλατείας Συντάγματος επεκτείνεται πλέον και στα προάστια της πρωτεύουσας, όπου από την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιούνται τοπικές συνελεύσεις. Οι πρώτες ενδείξεις από αυτές είναι ότι μέχρι στιγμής συμμετέχουν μερικές δεκάδες άτομα και πως οι προσπάθειες επισκιάζονται από όσα συμβαίνουν μπροστά στη Βουλή. Στις περισσότερες περιπτώσεις για την ώρα συνυπογράφονται βασικές διακηρύξεις και ψηφίσματα της πλατείας Συντάγματος, οργανώνονται καμπάνιες ενημέρωσης του κόσμου για διαμαρτυρίες σαν τη σημερινή και ανανεώνεται το ραντεβού για να αρχίσουν να συζητιούνται συχνά τα τοπικά προβλήματα.

Ενδεικτικά, μέχρι σήμερα, σχετικές συνελεύσεις έχουν γίνει σε Γκύζη, Καλλιθέα, Κυψέλη, Δάφνη κ.α. Για σήμερα Κυριακή, στις 12.00 το μεσημέρι υπάρχει κάλεσμα συνέλευσης στην πλατεία Δημοκρατίας Χολαργού. Αύριο, Δευτέρα, στις 6.00 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνέλευση της πλατείας Ν. Σμύρνης. Ανεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος καλούν από το μεσημέρι της Τρίτης 7 Ιουνίου ανέργους και επισφαλώς εργαζόμενους να στήσουν τη δική τους «πλατεία Συντάγματος» έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ Πειραιά.
Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ boubouka@enet.gr

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
5-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: