Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2011

ΤΟ ΔΝΤ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΔΟΣΗΣ…ΤΟ ΘΕΜΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ!!!


Με προϋπόθεση τη δικομματική συναίνεση στην Ελλάδα για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να συναινεί και να λέει "ναι" στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου.
Yπενθυμίζεται ότι χθεσινά ξένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο εκπρόσωπος της ΕΕ Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η επόμενη δόση θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά στη χώρα τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο.



Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά αποτελεί ανάσα για τις πολιτικές διεργασίες σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Αφενός προσφέρει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στα ευρωπαϊκά όργανα περισσότερο χρόνο για να σχεδιάσουν τον μηχανισμό διάσωσης με συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, αφετέρου θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει φόβος για χρεοκοπία ή στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το ΔΝΤ θα καταβάλει το μερίδιο της 5ης δόσης, αρκούμενο στις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις για μια μελλοντική ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση και όχι σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως αρχικά ζητούσε η Ουάσιγκτον.

Υπό τον φόβο της επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα το Eurogroup εκτιμάται πως θα εγκρίνει την προσεχή βδομάδα τη χορήγηση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ενώ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για συνολική λύση στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, τα βλέμματα των Ευρωπαίων θα είναι στραμμένα στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

ΠΡΕΖΑ TV
16-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: