Κυριακή, Ιουνίου 19, 2011

ΞΕΝΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ «ΒΙΤΡΙΝΕΣ» ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ…ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ


Με τις τιμές στα εμπορικά ακίνητα να έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση, είναι ευκαιρία για τις ξένες αλυσίδες να έρθουν στην Ελλάδα, και ειδικά σε δρόμους όπως η Ερμού και το Κολωνάκι.
Ξένες αλυσίδες παζαρεύουν τις «βιτρίνες» του εμπορίου
Στη δίνη του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια το εμπόριο με τα ενοίκια των καταστημάτων να καταγράφουν δραματική πτώση. Η τελευταία, παγκόσμια έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων, Colliers, η οποία καταγράφει τους 50 πιο εμπορικούς δρόμους, δίνει την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στον άλλοτε "χρυσοφόρο" δρόμο της Ελλάδας, την Ερμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ερμού καταλαμβάνει την 38η θέση στο τοπ 50, χάνοντας 8 θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι.


Τα ενοίκια υποχώρησαν φέτος κατά 10% και η πτώση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια ακόμη βουτιά κατά 28,57% το 2010 σε σύγκριση με το 2009 ενώ έχει "εξατμιστεί" ο "αέρας" που στις παλιές καλές εποχές ξεπερνούσε τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Φέτος, σύμφωνα με την έρευνα, τα ενοίκια στα καταστήματα κινούνται στα επίπεδα των 2.830,2 δολάρια ανά τ.μ. (1.958,8 ευρώ/τ.μ. τον χρόνο ή περίπου 163 ευρώ/τ.μ. τον μήνα).

Ο τζίρος
Εκτός από την Ερμού τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλες μεγάλες εμπορικές πιάτσες, όπως η Κηφισιά, η Γλυφάδα, το Κολωνάκι, η οδός Πατησίων, ο Πειραιάς. Επίσης τα τελευταία χρόνια η πτώση του τζίρου είναι δραματική για ορισμένους κλάδους, όπως π.χ. για το έπιπλο όπου καταγράφεται μείωση 60%-70%.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Αθανασούλα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας STIRIXIS η οποία ειδικεύεται στη δημιουργία επιτυχημένων χώρων και εμπορικών concept, "μόλις το 10% των επιχειρήσεων retail έχει επιχειρηματικό πλάνο και ξεκάθαρη στρατηγική. Στον χώρο του λιανικού εμπορίου υπάρχουν οι επιχειρηματίες που περιμένουν να πεθάνουν και δεν αλλάζουν τίποτε στην επιχείρησή τους και αυτοί που προβαίνουν σε κινήσεις αλλαγής στρατηγικής".
Ξένες αλυσίδες παζαρεύουν τις «βιτρίνες» του εμπορίου

Με τις τιμές να έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση "οι ξένοι διαλέγουν τα καλύτερα καταστήματα, παζαρεύουν ενοίκια αλλά και περιμένουν. Οταν η Ελλάδα φτάσει στον πάτο θα έρθουν ακόμη και εταιρείες που δεν είχαν τη χώρα μας στους στόχους τους", τονίζει ο κ. Αθανασούλας.
Στη Via Monte στο Μιλάνο το ετήσιο ενοίκιο είναι 9.434 $/τ.μ.
Στη Via Monte στο Μιλάνο το ετήσιο ενοίκιο είναι 9.434 $/τ.μ.

Η αγορά από την ισπανική αλυσίδα Mango ακινήτου στην Ερμού έναντι 13,5 εκατ. ευρώ είναι η πρώτη συμφωνία μεγάλης κλίμακας που συμβαίνει τα τελευταία 20 - 30 χρόνια. Επίσης η γνωστή αλυσίδα Foot Locker ετοιμάζεται να πάρει θέση στην οδό Ερμού στο ακίνητο που σήμερα βρίσκεται η αλυσίδα με είδη σπιτιού "Παρουσίαση", ενώ πρόσφατα η εταιρεία Calin άνοιξε κατάστημα Intimissimi και μάλιστα εταιρικό, γεγονός που δείχνει ότι πιστεύει στην οδό Ερμού.

Β. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
vkanel@pegasus.gr

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Χρονιά ανάκαμψης για τις καλές πιάτσες
Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια στους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους του κόσμου, σύμφωνα με την Colliers, μετά από δύο διαδοχικά χρόνια υποτονικού κλίματος, η αγορά ανακάμπτει καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση για καταστήματα στις καλές εμπορικές πιάτσες.

Η πιο ακριβή βιτρίνα του κόσμου είναι και φέτος η 5η Λεωφόρος στη Νέα Υόρκη με ενοίκιο 2.150 δολάρια ανά τετραγωνικό πόδι ή 21.500 δολάρια/τ.μ. τον χρόνο. Ακολουθούν δύο δρόμοι στο Χονγκ Κονγκ στη δεύτερη και τρίτη θέση: Η Russel Street, Causeway Bay με 1.509,98 δολάρια ανά τετραγωνικό πόδι ή 15.099,8 δολάρια/τ.μ./έτος και η Queen's Road, Central με 13.558,1 δολάρια/τ.μ./έτος.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η πρώτη ευρωπαϊκή εμπορική οδός, η Old Bond Street στο Λονδίνο με 9.618,5 δολ./τ.μ./έτος ενώ στην Oxford Street το ενοίκιο είναι 7.614,6 δολ/τ.μ. (9η θέση).

Στην κορυφή
Καταγράφεται επίσης απότομη αύξηση στις μετοχές εταιρειών όπως Bulgari, Burberry, Louis Vuitton, Gucci, γεγονός που δείχνει ότι ανακάμπτει η καταναλωτική εμπιστοσύνη παγκοσμίως. Ετσι, σε σύνολο 117 δρόμων παγκοσμίως, μόλις σε 33 καταγράφεται υποχώρηση ενοικίων.

ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: