Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2011

ΠΡΟΣ ΕΝΙΑΙΟ ΔΑΦΝΙ - ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Δραματική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα στο χώρο της Υγείας προκύπτει από τις προτάσεις (ντιρεκτίβες) για τη «Λειτουργική Αναδιάρθρωση - Συνενώσεις των Νοσοκομείων και λοιπών μονάδων Υγείας», της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ανάλογες προτάσεις και για άλλες υγειονομικές περιφέρειες είναι στα σκαριά ή διαμορφώθηκαν ήδη. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις μεγάλων νοσοκομείων και δραστική μείωση των κλινών και του προσωπικού.


Ιδιαίτερο πλήγμα αναμένεται να δεχτεί ο χώρος της ψυχικής υγείας, αφού προβλέπεται ακόμη και η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ψυχιατρικών νοσοκομείων της Αττικής - Δαφνί και Δρομοκαΐτειο.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις προτάσεις των υπευθύνων της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που έχει υπό την ευθύνη της πληθώρα νοσοκομειακών μονάδων και δομών στον Πειραιά, στη Δυτική Αττική και στην περιοχή του Αιγαίου, είναι α) η διοικητική ενοποίηση δύο ή περισσότερων νοσοκομείων, β) η λειτουργική ομαδοποίηση ανά κατηγορίες νοσοκομείων, γ) η ενοποίηση ορισμένων υπηρεσιών και λειτουργιών.

Προβλέπονται ακόμη ομαδοποίηση μονάδων ανά κατηγορία και συνενώσεις ομοειδών κλινικών στο ίδιο νοσοκομείο, όπως και μεταφορά κλινικών μεταξύ των νοσοκομείων της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας. Μεταξύ των άλλων προτείνεται, συγκεκριμένα, η ανάπτυξη τουλάχιστον ενός Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, η διοικητική ενσωμάτωση του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» σε μία από τις μεγάλες Νοσοκομειακές Μονάδες του Πειραιά (Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας ή Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»).

Σε ό,τι αφορά τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία προτείνεται η ενοποίηση του ΨΝΑ «Δαφνί» με το ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» και η λειτουργική αναδιάρθρωση των δομών εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας τμημάτων ψυχιατρικής εξειδίκευσης, δραστικής μείωσης των κλινών και επαναξιολόγησης της αποτελεσματικότητας όλων των εξωνοσοκομειακών δομών περίθαλψης και φιλοξενίας.

Τι σημαίνουν οι προτάσεις

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει μείωση νοσοκομειακών ψυχιατρικών κλινών (δηλαδή, των τμημάτων των λεγόμενων «οξέων» σε ψυχιατρεία και γενικά νοσοκομεία), ας αναλογιστούμε ότι υπηρεσίες-πρότυπα στην Ευρώπη (αναγνωρισμένες ως πιλοτικές από τον ΠΟΥ), με ολοκληρωμένο δίκτυο κοινοτικών υπηρεσιών, εργασιακών δομών, συνεταιρισμών, με αναγκαστικές νοσηλείες κάτω του 1% των εισαγωγών, έχουν μια αναλογία ψυχιατρικών κλινών (νοσηλείας) στον πληθυσμό 40 προς 250.000.

Για την Ελλάδα αυτό θα σήμαινε 1.320 κλίνες «οξέων». Ο αριθμός αυτός στην Ελλάδα δεν προσεγγίζεται καν, αλλά ακόμα και αν τον έφτανε, θα αντιστοιχούσε σ' ένα σύστημα χωρίς το ελάχιστο δίκτυο κοινοτικών υπηρεσιών, προϊόν του οποίου είναι και το ποσοστό του 55% των αναγκαστικών νοσηλειών επί του συνόλου των εισαγωγών σε μονάδες ψυχιατρικής νοσηλείας, που είναι και από τα υψηλότερα στην Ευρώπη

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

ΠΡΕΖΑ TV
8-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: