Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Η Ιαπωνία δεν ήταν προετοιμασμένη για μια καταστροφή του επιπέδου της Φουκουσίμα όπως αναγνωρίζει η ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία παραδέχεται επίσης ότι η ποσότητα της ραδιενέργειας που διέρρευσε την πρώτη εβδομάδα της καταστροφής ήταν διπλάσια απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί και ότι τα πυρηνικά καύσιμα τριών αντιδραστήρων της μονάδας μπορεί να διαπέρασαν το μεταλλικό δοχείο αφού οι ράβδοι έλιωσαν γρήγορα μετά το τσουνάμι. Σύμφωνα με έκθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και προορίζεται για τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στην επιδείνωση της κρίσης συνέβαλε επίσης και η ανεπάρκεια στη διαχείρισή της.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκόσι Χοσόνο, ειδικός σύμβολος του πρωθυπουργού Ναότο Καν για την πυρηνική κρίση, τόνισε ότι με τη σύνταξη αυτής της έκθεσης, η Ιαπωνία θέλησε «να μοιραστεί αυτό το μάθημα με ολόκληρο τον κόσμο».

Σύμφωνα με την ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, η διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα υπολογίζεται τώρα σε 770 χιλιάδες τεραμπεκερέλ έναντι 370 χιλιάδων που ήταν η αρχική εκτίμηση.


Η «διάγνωση» της κρίσης

Στην έκθεση, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα θεσμικά όργανα ελέγχου των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν σωστά στην κρίση στη Φουκουσίμα, μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ενα κύμα ύψους 14 μέτρων διέκοψε την ηλεκτροδότηση της πυρηνικής μονάδας και σταμάτησε τη λειτουργία των αντλιών νερού για την ψύξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου, οι οποίες άρχισαν να θερμαίνονται.

Στη συνέχεια, όπως εξηγεί η έκθεση, ξεκίνησε η τήξη του πυρηνικού καυσίμου στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 και είναι πιθανόν να έχει διαπεράσει το μεταλλικό υπό πίεση δοχείο τού κάθε αντιδραστήρα και να έχει συσσωρευτεί στο κάτω μέρος των προστατευτικών δεξαμενών που περιβάλλουν τα δοχεία.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, TEPCO, είχε αναγνωρίσει τον περασμένο μήνα ότι το καύσιμο είχε εν μέρει ή πλήρως λιώσει αλλά δεν είχε κάνει την υπόθεση ότι θα μπορούσε να διαπεράσει τα μεταλλικά δοχεία. Καθένα από τα δοχεία αυτά περιβάλλεται από μια προστατευτική δεξαμενή, η οποία βασίζεται σε μια πλάκα από μπετόν πάχους οκτώ μέτρων.

Η «διάγνωση» της κατάστασης κινείται ωστόσο σε επίπεδο εκτιμήσεων αφού δεν είναι δυνατή η επαφή των τεχνικών με το εσωτερικό των αντιδραστήρων.
(Πηγές: BBC-Γαλλικό-ΑΠΕ)

ΠΡΕΖΑ TV
8-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: