Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2011

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ

Τρεις μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα πουαφορά στην οργάνωση και τις αρμοδιότητες του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.
Το Π.Δ. προωθείται πλέον για υπογραφή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.



Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Γραφείο θα εχει τρία κλιμάκια:

    α)Το Κλιμάκιο Υποδοχής και Ενημέρωσης Πολιτών, που θα δέχεται τις καταγγελίες ή τα παράπονα πολιτών όσον αφορά πράξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του ένστολου προσωπικού της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος. Θα ενημερώνει τους καταγγέλλοντες για τη διερεύνηση των καταγγελιών κατόπιν εγγράφου αιτήσεώς τους. Παράλληλα, θα κάνει δεκτές και ανώνυμες καταγγελίες και θα μεριμνήσει για τη λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής και ηλεκτρονικής διεύθυνσης.
    β) Το Κλιμάκιο Υποβολής και Τεκμηρίωσης Καταγγελιών
    γ) Το Κλιμάκιο Διοικητικής Υποστήριξης και Στατιστικής.

Όπως τονίζει το υπουργείο η  Τριμελής Επιτροπή του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα έχει μεταξύ άλλων τις εξής αρμοδιότητες:

    Θα αξιολογεί τις καταγγελίες και θα επιλαμβάνεται περιστατικών κατόπιν εντολής του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ή αυτεπαγγέλτως.
    Θα εξετάζει πειθαρχικούς φακέλους με καταδικαστικές σε βάρος της Ελλάδας αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
    Θα ενημερώνει κάθε δύο μήνες αλλά και εκτάκτως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ κάθε Ιανουάριο υποβάλλει σε αυτόν έκθεση απολογισμού.
    Για την εκπλήρωση της αποστολής του, το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα συνεργάζεται με τα Αρχηγεία, τις Υπηρεσίες Εσωτερικών Υποθέσεων, την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή και άλλες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, με τις εισαγγελικές αρχές, τον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και με άλλες αρμόδιες κρατικές ή ανεξάρτητες Αρχές, Υπηρεσίες Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οργανώσεις, Σωματεία, εκπροσώπους ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και γενικά με οποιονδήποτε νόμιμο φορέα ή ιδιώτη δύναται να συμβάλλει στη διερεύνηση υποθέσεων αρμοδιότητας του Γραφείου.
    Το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα στελεχώνεται από ένστολο και πολιτικό προσωπικό.
ΠΡΕΖΑ TV
8-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: