Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2011

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Τις «μεταρρυθμίσεις» που αφορούν την αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τα εργατικά δικαιώματα, ενέκριναν χτες οι Ισπανοί βουλευτές. Υπέρ των τροποποιήσεων ψήφισαν οι 169 βουλευτές του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, 159 ψήφισαν κατά και 20 απείχαν. Οι προτάσεις της ισπανικής κυβέρνησης εγκρίθηκαν χάρη στην αποχή των βουλευτών των μικρότερων περιφερειακών κομμάτων.

Η ψηφοφορία ήρθε μία ημέρα αφότου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεχίσει τις εργασίες περιορισμού των δημοσίων δαπανών, να ενισχύσει και να εντείνει τις ενέργειες για «μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αγοράς εργασίας», τη στιγμή που οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κάνουν θραύση και η ανεργία ξεπερνάει το 21,3%, ενώ στους νέους φτάνει το 45%.

Οι «μεταρρυθμίσεις», που εγκρίθηκαν στο εργασιακό, αφορούν τη λεγόμενη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, έτσι ακριβώς όπως συμφέρει το κεφάλαιο και προωθούνται σε όλη την ΕΕ, υπονομεύοντας παραπέρα τις συλλογικές συμβάσεις και ενισχύοντας τις ατομικές συμβάσεις και τη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προχωρήσει μονομερώς τις μεταρρυθμίσεις καθώς πρόσφατα «κατέρρευσαν» οι διαπραγματεύσεις των συμμετεχόντων στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» από κυβέρνηση, εργοδοτικές οργανώσεις και συνδικάτα. Η κύρια εργοδοτική ομοσπονδία «CEOE» έχει εκφράσει τη «δυσαρέσκειά» της σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση που αναφέρει πως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα παραμένουν σε ισχύ μέχρι και για 14 μήνες έως ότου υπογραφούν νέες. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων (UGT και CCOO) - αφού συμμετείχαν για 4 μήνες στον «κοινωνικό διάλογο» και προωθούν χρόνια την ταξική συνεργασία - τώρα αντιδρούν στις διατάξεις σχετικά με τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και πάλι στη λογική της κοινωνικής συναίνεσης.

ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: