Τετάρτη, Ιουνίου 01, 2011

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΙΣ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, στις χθεσινοβραδινές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά.
Η βία κλιμακώθηκε σε μαζικές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και μαχητές πιστούς στον σεΐχη Σαντίκ Αλ Αχμάρ, αρχηγό της συνομοσπονδίας των φυλών. Μάρτυρες μιλούν για έντονες μάχες στην πρωτεύουσα και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την διακοπή της εκεχειρίας.



Το υπουργείο άμυνας κατηγορεί τους άντρες του σεΐχη ότι κατέλαβαν τα γραφεία κυβερνώντος κόμματος και αυτοί με τη σειρά τους ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις χτύπησαν τις εγκαταστάσεις του σεΐχη στα βόρεια της πόλης.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η σύγκρουση απειλεί να ρίξει τη χώρα σε εμφύλιο, αποτέλεσμα της άρνησης του προέδρου Αλί Αμπτουλά Σάλεχ να παραιτηθεί.

Οι διεθνείς δυνάμεις πιέζουν τον Σάλεχ να υπογράψει μία συμφωνία για την μεταβίβαση της εξουσίας με την μεσολάβηση των χωρών του Κόλπου ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της βίας στην Υεμένη, προπύργιο της αλ Κάιντα και γείτονα του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, της Σαουδικής Αραβίας.

"Ο Σάλεχ είναι απίθανο να επιβιώσει στην προεδρία της Υεμένης εντός του 2011, ωστόσο η πιθανότητα μίας μεταβίβασης της εξουσίας μειώνεται και ως πιο πιθανή φαντάζει μία απόπειρα απομάκρυνσής του από την εξουσία δια της βίας," αναφέρει σε έκθεσή της η εταιρεία εκτιμήσεων Eurasia Group στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η έκθεση προειδοποιεί: "το να εγκαταλείψει την εξουσία ο Σάλεχ νωρίς δεν θα οδηγήσει σε ένα λειτουργικό υεμενίτικο κράτος που θα μπορέσει σύντομα να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας."

ΠΡΕΖΑ TV
1-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: