Κυριακή, Ιουνίου 26, 2011

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ: ΠΑΡΟΤΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΨΩΜΙΑΔΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ


Το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου είναι γεμάτο βαριά ονόματα. Η λίστα της, όμως, φαίνεται πως είναι "ορφανή" από... Πατέρα, καθώς το όνομα του τέως προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται σε αρκετά σημεία της 130σέλιδης δικογραφίας σε συνομιλίες που έχει με τον Μάκη Ψωμιάδη, δεν συμπεριλαμβάνεται, επί της παρούσης, σ' εκείνους που θα κληθούν να περάσουν μια βόλτα από τον ανακριτή.


Ο Νικόλας Πατέρας, στις συνομιλίες που είχε με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ Καβάλα και κατέγραψε ο "σούπερ κοριός" από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και τις 31 Μαΐου 2011, σχολίαζε, στις 17/3/2011, με τον συνομιλητή του τον αγώνα Κυπέλλου Ατρομήτου - Ολυμπιακού Βόλου (2-1), για τον οποίον επισημαίνει: "Ναι, αλλά ξέρεις τι είχε γίνει; Επειδή είχε κάνει τη φασαρία ο άλλος με τα φάρμακα, ο Σπανός, και είπε στον Μπέο ότι θα κάνουν εξετάσεις αίματος πριν από το παιχνίδι οι παίχτες, πιστεύω ότι δεν τους έδωσε φάρμακο ο Ζαχαρόγιαννης, γιατί κάποια στιγμή κλατάρανε στο τέλος. Τους είδε που πέφτανε κάτω του Ολυμπιακού Βόλου; Πιστεύω ότι κάτι είχε γίνει εκεί πέρα, δεν τράβηξε καθόλου η ομάδα του Αχιλλέα".

Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα την επομένη του ματς Ατρομήτου - Ολυμπιακού (3-1), σχολιάζοντας την αναμέτρηση με τον Μ. Ψωμιάδη, έχουν τον ακόλουθο διάλογο:

Π: Πάσες έχει δώσει ο άλλος, πάσες έχει κάνει αυτός ο Ποτουρίδης.

Ψ: Πάσες, πάσες. Δύο πάσες έκανε, δύο γκολ.

Π: Απίστευτο, έτσι;

Ψ: Γίνεται αυτό το πράγμα; Ο Μέλμπεργκ κοίταγε.

Π:... (γέλια).... Τι γίνεται, ρε;

Ψ: Τι ξεφτίλα είναι αυτή, ρε μ...;

Π. Μεγάλη ξεφτίλα, όντως:

Ψ: Ολυμπιακός, σου λέει!

Και καταλήγει η συνομιλία:
Oρφανή η λίστα από Πατέρα

Ψ: Να σου πω, αγορίνα μου, βάλε αυτό το ταλιράκι σήμερα που μου είπες.

Π: Ναι, ναι, σήμερα θα τελειώσει. Θα σε πάρω να σε ειδοποιήσω...

Κι αν ο Νικόλας Πατέρας εμφανίζεται να συνομιλεί σε ιδιαίτερα φιλικό ύφος με τον Μάκη Ψωμιάδη, πέρυσι, σύμφωνα και με όσα ισχυρίζεται ο Αχιλλέας Μπέος, ο τέως πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός διατηρούσε φιλικές σχέσεις και μ' εκείνον. Και μάλιστα, έκαναν το περασμένο καλοκαίρι μαζί διακοπές στη Μύκονο, παρόντος και του κοινού τους -τότε- φίλου Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ολα αυτά μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, διότι μετά την επιστροφή του Πατέρα στα κοινά του Παναθηναϊκού, η πολύχρονη φιλία έγινε συντρίμμια. Κι από μέσα ξεπήδησε μίσος αβυσσαλέο.

Η φιλία τους κρατούσε πάνω από είκοσι χρόνια. Από τότε που ο Νικόλας ήταν 27 ετών και ο Βαγγέλης 23 ετών. Κι από μικρά παιδιά, φίλοι του ποδοσφαίρου. Ο πρώτος, οπαδός του Παναθηναϊκού, καθώς παιδάκι ήταν όταν είχε παρακολουθήσει μαζί με τον πατέρα του τον τελικό του Γουέμπλεϊ με τον Αγιαξ. Ο δεύτερος, του Ολυμπιακού, διότι ο πατέρας του, Μιλτιάδης, συμμετείχε στην εφοπλιστική ομάδα η οποία, με πρόεδρο τον Σταύρο Νταϊφά, είχε αγοράσει τις μετοχές της ΠΑΕ των "ερυθρολεύκων".

Η μπάλα, όμως, τους πήρε από κάτω. Στις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Σούπερ Λίγκα, στις οποίες είχε διεκδικήσει τη θέση ο Θ. Κανελλόπουλος και ο Γ. Σπανός, ο Ν. Πατέρας, παρά το γεγονός ότι δεν είχε επιστρέψει στην προεδρία του ΠΑΟ, προσπάθησε, όσο περνούσε από το χέρι του, να εκλεγεί ο πρώτος.

Επειδή, όμως, υπήρξε ισοψηφία, οι αρχαιρεσίες επαναλήφθηκαν στις 24/8/2010, όταν και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, διά του Ι. Βαρδινογιάννη, είχε ψηφίσει υπέρ της εκλογής Μαρινάκη.

Η "ευτυχής συγκυρία"
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι μετά τη λήξη του αγώνα Αρη - Παναθηναϊκού (0-1), στις 11/9/ 2010, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε επιτεθεί σφόδρα κατά του διαιτητή εκείνης της αναμέτρησης, Γιώργου Δαλούκα, τέσσερις μέρες αργότερα, μετά τη λήξη ΔΣ της Σούπερ Λίγκας, ο Νικόλας Πατέρας είχε χαρακτηρίσει "ευτυχή συγκυρία" για το ελληνικό ποδόσφαιρο τη συνύπαρξή του με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού: "Να ξέρετε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τυχερό που έχει εμένα και τον Μαρινάκη".

Συν τω χρόνω άρχισαν... να βγαίνουν τα μαχαίρια. Στην αρχή με τακτ.

Στις 9 Νοεμβρίου 2010, με ανακοίνωσή του, ο Ν. Πατέρας επιχειρεί να... νουθετήσει τον μέχρι πρότινος φίλο του: "Οταν είσαι πρόεδρος της Super League, δεν συμπεριφέρεσαι σαν πρόεδρος της ομάδας σου, αλλά σαν ηγέτης που φροντίζεις πρώτα για το συμφέρον όλων των ομάδων και μετά το δικό σου. Εμείς σαν Παναθηναϊκός αυτό το αποδείξαμε σε πολλές περιπτώσεις, μία εκ των οποίων ήταν με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, όπου μείναμε πιστοί σε όλες τις ομάδες του συνεταιρισμού και δεν κάναμε ξεχωριστή συμφωνία μόνο προς όφελος της ομάδας μας".

Και η επιστολή καταλήγει ως εξής: "Θέλω να παρακαλέσω να ρίξουμε τους τόνους και να συμβάλουμε ουσιαστικά ώστε να αποφορτίσουμε το κλίμα και από τον κ. Μαρινάκη προσωπικά, να βάλει το καλό του ποδοσφαίρου και της κοινωνίας μας πάνω από τα πρόσκαιρα οπαδικά οφέλη".

Δύο μέρες αργότερα, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δυνάμωσε τη φωνή της: "Η λάσπη και οι συκοφαντίες δεν μπορεί να περιμένουν έναν μήνα, κ. Μαρινάκη. Πρέπει να απαντηθούν τώρα. Οπότε και σας καλούμε να παραδώσετε χωρίς δικαιολογίες και καθυστερήσεις, όπως οφείλετε, τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός".

Οπως αναφέρουν "κύκλοι" του ΟΣΦΠ σήμερα, ο κ. Μαρινάκης, "ό,τι είχε να πει το είπε στη συνεδρίαση της Super League, κοιτάζοντας τους πάντες στα μάτια και δεν μάσησε τα λόγια του".

"Επειδή, κ. Μαρινάκη δεν μασάτε τα λόγια σας να μας παραδώσετε τις συνομιλίες για να πέσουν οι μάσκες και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του γι' αυτά που λέει κι αυτά που πράττει".

Το γυαλί στις σχέσεις τους δεν ράγισε απλά. Εγινε χίλια κομμάτια. Και πλέον οι δύο παλιόφιλοι όχι απλά δεν μιλιούνται, αλλά μισεί θανάσιμα ο ένας τον άλλον. Κι έγιναν εξαιτίας της εμπλοκής τους με το ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως λόγω της κοινής τους συνύπαρξης σ' αυτό, "αιώνιοι" αντίπαλοι.

ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ...
Από τη συμφωνία κυρίων για το "50 - 50" στη μετωπική σύγκρουση

Οταν θέλει κάτι να πετύχει, το πετυχαίνει. Διότι στη ζωή του ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει μάθει να παλεύει. Να ρισκάρει και να κερδίζει. Γιατί ξέρει πού επενδύει. Οχι μόνο σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Οταν, λοιπόν, το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να επενδύσει (την αγάπη του και τα χρήματά του) στον Ολυμπιακό, προσπάθησε να φτάσει στην επιτυχία. Στη νίκη. Κι έφτασε, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Για την αγαπημένη του ομάδα, τον Ολυμπιακό, είναι διατεθειμένος να φτάσει μέχρι το τέρμα. Μέχρι και τη διάρρηξη των σχέσεων με τον καλύτερό του φίλο. Οπως έγινε με τον Νικόλα Πατέρα, που τους ένωνε η φιλία για τη θάλασσα, αλλά τους χώριζε η ομάδα τους. Αλλά μέχρι εκεί. Κι αν δεν μπορούσαν να δουν μαζί, έστω και από την τηλεόραση, ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, δεν έγινε και τίποτα. Εγινε, όμως, από τη στιγμή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης, από τις πρώτες μέρες της ενασχόλησής του με την προεδρία των "ερυθρολεύκων", αισθάνθηκε ότι ο παλιόφιλός του τον προδίδει. Οτι τον υποσκάπτει σε αρκετά θέματα και λειτουργεί παρασκηνιακά. Σε βάρος του Ολυμπιακού, άρα και εις βάρος του.

Οταν ο Β. Μαρινάκης αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά με τα διοικητικά δρώμενα της αγαπημένης του ομάδας, λέγεται πως είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Ν. Πατέρα. Σε αυτές τις συνομιλίες τους οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι "θα πάμε στο 50-50 και θα βάζουμε εμπόδια ή τρικλοποδιές ο ένας στον άλλον".

Η αρχή του κακού
Και "πριν αλέκτορα φωνήσαι", άρχισε η κόντρα. Μετά το ανύπαρκτο πέναλτι που έδωσε ο Γιώργος Δαλούκας σε πτώση του Λουκά Βύντρα στο "Κλ. Βικελίδης" και στον αγώνα για τη 2η αγωνιστική του ΠΑΟ με τον Αρη (0-1), η πολυετής σχέση τους δέχθηκε το πρώτο χτύπημα. Που ίσως να ήταν και το καίριο, καθώς στη συνέχεια, παρά τις όποιες, λίγες κι αυτές, αναλαμπές, ποτέ οι σχέσεις δεν αποκαταστάθηκαν.

"Νίκο, εσύ κρύβεσαι πίσω από την ΑΕΚ και τον Αδαμίδη. Τους έβαλες και έκαναν όλα αυτά που έγιναν στο μεταξύ μας ντέρμπι. Δεν αφήνεις ήσυχους ούτε την Αθλητική Δικαιοσύνη και την Αστυνομία. Δεν υπάρχει Αθλητική Δικαιοσύνη, γιατί αλλιώς θα τιμωρούσε την ομάδα σου. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά και θα τα βρεις μπροστά σου", κατηγόρησε ο Μαρινάκης τον Πατέρα, σε συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας στις 19 Δεκεμβρίου 2010.

Δεν πρόλαβε, όμως, να τα βρει μπροστά του, γιατί την επομένη (20/12) ο Ν. Πατέρας αποχώρησε από την προεδρία. Κι από τότε ίσως να νιώθει μειονεκτικά, καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο βρέθηκε χωρίς ομάδα. Διόλου απίθανο να τον ενόχλησε και κάτι άλλο: το γεγονός ότι ο παλιός του φίλος πέτυχε να κατακτήσει τον τίτλο με την πρώτη προσπάθεια, όταν εκείνος στέφθηκε πρωταθλητής με τη δεύτερη. Κι αφού προηγουμένως είχε χρειαστεί να δαπανήσει ένα σωρό εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ενισχύσει την ομάδα του. Λεφτά τα οποία έχουν προκαλέσει μια τεράστια "τρύπα" στο ταμείο της ΠΑΕ του "τριφυλλιού" και συνάμα διαρκείς πονοκεφάλους στους νυν διοικούντες την ομάδα, οι οποίοι ξεπουλούν το έμψυχο δυναμικό, μήπως και βρουν με αυτό τον τρόπο μια σανίδα σωτηρίας.

Από τη μέρα, λοιπόν, που χώρισαν οι δρόμοι της φιλίας τους, ο Νικόλας Πατέρας φέρεται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πλήξει τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει. Απλώς δικαιώνει τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο οποίος από τον περασμένο Αύγουστο διέκρινε ότι όχι μόνο δεν ήταν υπέρμαχος του 50-50, αλλά θα προσπαθούσε να του βάλει τρικλοποδιές. Κι όλα αυτά τότε, που ήταν φίλοι. Ή που έλεγαν πως ήταν φίλοι. Πόσω μάλλον τώρα που βρίσκεται ο ένας απέναντι στον άλλο.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
26-6-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ελα πρέζα,είναι ηλίου φαεινότερο ποιός έδωσε κόσμο για να βγεί απο τις λίστες κατηγορούμενων και τώρα στις συνομιλίες αναφέρεται ως απλώς "νίκος"...και η εισαγγελέας λέει 'δεν είναι κατηγορούμενος γιαυτό δεν δημοσιεύουμε το επίθετο του'...
εξυγίανση του ποδοσφαίρου έτσι;;
επέτρεψε μας να πιστεύουμε ότι είναι ολομέτωπη επίθεση κατά του ΟΣΦΠ..

Ανώνυμος είπε...

υ.γ. πώς οι κατηγορούμενοι απο ανακοινωμένοι 85 έγιναν 83;;;
ποιοί δύο αφαιρέθηκαν;;
Μήπως ο ..Νίκος και ο ..Ψηλός Σισέ;;;
λέμε μήπως..