Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2011

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ, ΠΡΟΣ ΠΕΝΙΧΡΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Ενώ η Γερμανία έχει φέρει στα όριά τους αγρότες όλης της Ευρώπης για την πηγή του βακτηρίου Ε.coli και η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Ιλσε Αϊγκνερ, ζήτησε συγγνώμη από τους Ευρωπαίους ομολόγους της, ο κοινοτικός προϋπολογισμός, που προτάθηκε για όσους Ευρωπαίους παραγωγούς καταστράφηκαν, είναι ο ορισμός της τσιγκουνιάς: ο Ρουμάνος επίτροπος Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος, πρότεινε μόλις 150 εκατομμύρια ευρώ για αποσύρσεις αγγουριών, μαρουλιών και τομάτας στην Ευρώπη των «27». Αν σκεφτεί κάποιος ότι μόνο η Ισπανία ζητά κάπου 225 εκατομμύρια ευρώ, γιατί τα αγροτικά προϊόντα της, που προορίζονταν για εξαγωγές έμειναν αδιάθετα και καταστράφηκαν, μένει να φανεί πώς θ' αποζημιωθούν και οι παραγωγοί της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ζητήθηκε επαναξιολόγηση του σημερινού συστήματος ασφαλείας των τροφίμων της Ε.Ε.

Οι Ελληνες παραγωγοί έχουν υποστεί τεράστια ζημιά στην παρούσα φάση και στις ξένες αγορές, αλλά και στην ελληνική, χωρίς να υπάρχει λόγος. Το πρόβλημα είναι εντονότατο για τους παραγωγούς κηπευτικών σχεδόν όλης της ανατολικής Κρήτης (Μεσσαρά, Τυμπάκι, Βιάννος, Ιεράπετρα κ.ά.).

«Μόνο στην περιοχή Ιεράπετρας η καταστροφή αποτιμάται μέχρι σήμερα σε 18 εκατομμύρια ευρώ. Τα κηπευτικά της Κρήτης έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό. Είναι άδικο αυτό που γίνεται διότι τα κρητικά προϊόντα περνούν από διαδικασίες αυτοελέγχου και πιστοποίησης, ελέγχων από το τμήμα Φυτοϋγιειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης και από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν όλοι οι Ελληνες παραγωγοί επειδή η Ρωσία έκλεισε τα σύνορά της στις εισαγωγές κηπευτικών και φράουλας, γεγονός που πηγές από τον αγροτικό κόσμο, το αποδίδουν σε εμπορικά παιχνίδια. Το περίπου 50% της παραγωγής φράουλας της Ηλείας, που προοριζόταν για εξαγωγές, έμεινε αδιάθετο λόγω της απαγόρευσης της ευρωπαϊκής φράουλας στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι παραγωγοί της Μακεδονίας, φοβούμενοι μήπως η Ρωσία κλείσει τα σύνορα και για τα φρούτα, εξ ου και η ελληνική πλευρά ζήτησε από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας να προστατευτεί το ευρωπαϊκό φρούτο και να υπάρξει διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για να άρει τις απαγορεύσεις.

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρώπης -η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Γιάννη Κουτσούκο- αποφάσισε, για ν' αποφευχθεί η γραφειοκρατία, να παραπέμψει το θέμα στη Διαχειριστική Αρχή για άμεση χρηματοδότηση από το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Με βάση τα όσα είπε ο Ντατσιάν Τσιόλος, το μέγεθος των αποζημιώσεων θα προσδιοριστεί στο 30% της παραγωγής με βάση τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2010 και αφορά το διάστημα από 26 Μαΐου, που ξέσπασε η κρίση, ώς 30 Ιουνίου.
Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
annio@enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
9-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: