Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2011

ΟΙΚΟΔΟΜΗ: ΔΥΣΕΥΡΕΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες οικοδόμοι της Κρήτης. Η καθίζηση που παρατηρείται στο χώρο της οικοδομής τούς οδηγεί στην ανεργία, ενώ πολλοί από αυτούς, άνθρωποι του μεροκάματου και του μόχθου που μετρούν 60 και πλέον χρόνια στην πλάτη τους, δεν συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα για να λάβουν έστω και μια πενιχρή σύνταξη. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική, καθώς μέσα σε ένα μόλις χρόνο περίπου 3.000 οικοδόμοι έχουν προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των ανέργων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου Οικοδόμων του νομού Ηρακλείου για την πενταετία 2005-2010 η μείωση στη βασική οικοδομική δραστηριότητα που αφορά κατασκευές κατοικιών για ιδιώτες άγγιξε το 70%!

«Ο κλάδος της οικοδομής έχει πεθάνει... Χιλιάδες οικοδόμοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά, τα μεροκάματα είναι ελάχιστα και όποιος καταφέρνει να βρει δουλειά είναι μόνο για λίγες ημέρες. Ζούμε τον απόλυτο εφιάλτη...», λέει ο οικοδόμος και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.

Σοβαρότατο πλήγμα δέχονται όμως και πολλές επιχειρήσεις που απειλούνται πλέον με λουκέτο, καθώς η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας συμπαρασύρει και τα περίπου 110 συναφή επαγγέλματα. Εταιρείες σκυροδέματος, αλουμινοκατασκευών, υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, επιχειρήσεις με χρώματα και οικοδομικά υλικά βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. «Ολες οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο και απειλούνται με αφανισμό λόγω της κρίσης που σαρώνει τα πάντα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του Νομού Ηρακλείου Μανόλης Σφυρής.

Η κρίση στην οικοδομή οδηγεί πολλούς από τους αλλοδαπούς οικοδόμους, που ήρθαν πριν από χρόνια στη Κρήτη σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, στο να πάρουν την απόφαση για επιστροφή στις πατρίδες τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι καταγράφονται περιπτώσεις όπου Αλβανοί οικοδόμοι που ζουν στη Κρήτη τα τελευταία 15 ή 20 χρόνια, περιμένουν την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς για να πάρουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους και να επιστρέψουν στην Αλβανία...

Τα χαμηλά μεροκάματα αλλά και η αδυναμία εξεύρεσης εργασίας οδηγούν πάλι άλλους οικοδόμους, ντόπιους και αλλοδαπούς, στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, κυρίως σε αραβικές χώρες και κράτη του Κόλπου όπου η οικοδομική δραστηριότητα «ανθεί».
Του Γ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ

ΠΡΕΖΑ TV
9-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: