Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2011

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΓΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


Η Βρετανία βρίσκεται σε επαφή με τους αντάρτες Ταλιμπάν προκειμένου να βοηθήσουν στο άνοιγμα του δρόμου για την ειρήνη στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ. Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δημοσίως επιβεβαίωσε το Σάββατο πως οι ΗΠΑ ήταν σε επαφή με τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν, αλλά δήλωσε πως οι συνομιλίες δεν έφθασαν ακόμη σε σημείο που να μπορούν να συναντηθούν οι αντάρτες με την Αφγανική κυβέρνηση.


Η Ουάσινγκτον έχει παραδεχθεί πως υπήρξαν επαφές μεταξύ των ΗΠΑ και των ανταρτών τις τελευταίες εβδομάδες, μολονότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς επισήμανε πως μπορεί να πάρει μήνες πριν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.

Σημειώνεται πως η Βρετανία, η οποία έχει αποστείλει 9.500 στρατιώτες στην Αφγανική εκστρατεία, έχει από καιρό ισχυρισθεί πως μόνο μία πολιτική διευθέτηση μπορεί να οδηγήσει σε τερματισμό των εχθροπραξιών στο Αφγανιστάν.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σχέδιο απόσυρσης 10.000 στρατιωτών ως το τέλος του έτους με περαιτέρω μείωση της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στη χώρα μέχρι το φθινόπωρο του 2012. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε το πλάνο Ομπάμα και επιβεβαίωσε πως οι βρετανικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αναμειχθούν σε στρατιωτικές μάχες στο Αφγανιστάν ως το 2015.

Μία διεθνής δημοσκόπηση 24.000 ανθρώπων σε 18 χώρες από το BBC World Service που ανακοινώθηκε σήμερα, βρήκε πως οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν είναι η προτιμώμενη στρατηγική της κοινής γνώμης για το τέλος της σύγκρουσης, αντί του πολέμου μέχρι τελικής πτώσης των ανταρτών ή της άμεσης απόσυρσης των στρατευμάτων. Το 40% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν και τη συμμετοχή τους στη κυβέρνηση.

ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: