Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2011

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΡΕΛΥΣΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ


KOINΩNIKEΣ συγκρούσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλεί στην Τσεχία το νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα που υιοθέτησε η κυβέρνηση της χώρας. Χθες, έκλεισε για πρώτη φορά στην ιστορία του το μετρό της Πράγας, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο της Τσεχίας παρέλυσε λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τα συνδικάτα που διοργάνωσαν την 24ωρη απεργία ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης μετά την εξαγγελία των σχεδίων της να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, να αυξήσει το επίπεδο της φορολογίας και να περιορίσει τα επιδόματα πρόνοιας. Η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού έχει εξαγγείλει ευρύτερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας και πρόνοιας, ώστε να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό έως το 2016.

Ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα σταματήσουν αλλά ζήτησε να αναπτυχθεί διάλογος. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πάντως ότι η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της απεργίας. Οι κινητοποιήσεις για εργασιακά θέματα είναι σπάνιες στην Τσεχία, η οποία έγινε μια από τις πλουσιότερες εκ των δέκα χωρών του άλλοτε σοβιετικού μπλοκ που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση την τελευταία επταετία. Η προηγούμενη μεγάλη απεργία είχε παραλύσει το σιδηροδρομικό δίκτυο επί ημέρες το 1997.

Η πολιτική σκηνή στην Τσεχία είναι ρευστή καθώς λιγότερο από ένα χρόνο αφότου συγκροτήθηκε η σημερινή κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις, μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς και οι μόνιμες εσωτερικές έριδες έχουν μειώσει δραστικά τα ποσοστά των κομμάτων εξουσίας. Δημοσκόπηση του Ιουνίου έδειξε ότι το 90% όσων ψήφισαν είναι δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις της κυβέρνησης.


ΠΡΕΖΑ TV
17-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: