Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2011

«ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ»


Αυξάνονται οι πιέσεις από τη Γερµανία για συµµετοχή ιδιωτών πιστωτών (τραπεζών) σε επταετή επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου χορήγησης νέας βοήθειας 100 δισ. ευρώστη χώρα µας – χωρίς ωστόσο να λείπουν αντιδράσεις, όπως εκ µέρους της Γαλλίας. Η πρόταση για τη συµµετοχή των ιδιωτών επενδυτών επανήλθε έντονα στο προσκήνιο µετά την ευθεία προειδοποίηση του γερµανού υπουργού Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε ότι πρέπει να δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα προκειµένου να αποφύγει τη χρεοκοπία. Ο Σόιµπλε χτύπησε το καµπανάκι ότι πρέπει να έχει βρεθεί λύση µε τους πιστωτές µέχρι τις 20 Ιουνίου, ζητώντας µεγαλύτερη συµµετοχή τους στο νέο πακέτο βοήθειας από ό,τι το 2009 στην πρωτοβουλία της Βιέννης για τη σωτηρία χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Οι διαβουλεύσεις µε τη συµµετοχή της ΕΚΤ και των ξένων τραπεζών είναι πυρετώδειςχωρίς µάλιστα να λείπουν οι κόντρες, αφού στόχος είναι να επιτευχθεί συµφωνία πριν από τηνεπερχόµενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη του µήνα. Ενδεικτικό του επείγοντος της διαδικασίας είναι ότι την ερχόµενη Τρίτη δεν αποκλείεται να πραγµατοποιηθεί έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης προκειµένου να προετοιµαστεί το έδαφος για ένα συνολικό ντιλ. Χθεςη ανησυχία γιατις εξελίξεις βούλιαξε το Χρηµατιστήριο Αθηνών που έκλεισε µε πτώση 2,94% στις1.258,97 µονάδες ενώ νέο άλµα σηµείωσαν τα spreads.

Η Γαλλίαπάντως αντέδρασε στα γερµανικά σχέδια αφού,όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Προϋπολογισµού Φρανσουά Μπαρουέν, «γραµµή της Γαλλίας ήτανπάντα ηαπόρριψη της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και δεν αποκλίνουµε από τη γραµµή αυτή ανεξάρτητα από τους όρους πουπροτείνονται».Επισήµως η γερµανικήκυβέρνησηκαι η Κοµισιόναποφεύγουν νατοποθετηθούν για το νέο σχέδιοβοήθειας προς τηνΕλλάδα που έχουν στα σκαριά ούτεγια τα ανταλλάγµατα (µέτρα) που θα ζητήσουν από την Αθήνα.

Σύµφωνα µε κορυφαία ευρωπαϊκά στελέχη όµωςπου επικαλούνται πρακτορείαόπως το Reuters, στόχος είναι ναοριστικοποιηθεί µέσα στιςεπόµενες δύο εβδοµάδες σχέδιο για τη χορήγηση 80-100 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, απότρεις πλευρές: 30 δισ. πρέπει να συγκεντρωθούν από τιςιδιωτικοποιήσεις που έχειυποσχεθεί η Αθήνα. Αλλα 30δισ. απόεπαναγορά του ελληνικού χρέους από ιδιώτεςπιστωτές και τα υπόλοιπα 20-40 δισ. να προέλθουν από νέα δάνεια της Ε.Ε. και του ∆ΝΤ.

Η συµµετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα µε επιµήκυνσητης διάρκειαςλήξης ελληνικών κρατικών οµολόγων γιαεπτά χρόνια αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της προχθεσινής παρέµβασης του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε µε επιστολή του προς την ΕΚΤ, το ∆ΝΤ και τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονοµικών της ευρωζώνης.

Αυτό όµωςδεν είναιεύκολο, παρά το γεγονός ότιτόσο η ΕΚΤ όσο και οι ίδιες οι τράπεζες εµφανίζονται πιο διαλλακτικές να συµµετάσχουν σε µια τέτοια ρύθµιση. Σηµειώνεται ότι για να εξασφαλιστούν τα 30 δισ. από τους ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να συµµετάσχει στη ρύθµιση επαναγοράς χρέους(roll over) περίπου ο έναςστους τρεις από αυτούς.

Σύµφωνα µε το Bloomberg, η πρόταση Σόιµπλε για ανταλλαγή των ελληνικώνοµολόγωνπου έχουν ιδιώτες πιστωτές µε νέα επταετούς διάρκειας έχει διαφορές από τη θέση της ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ζητά η επαναγορά ελληνικών οµολόγων από τους ιδιώτες πιστωτές να γίνει σε εθελοντική βάση και µε τρόπο τέτοιο ώστε η κίνηση να µη χαρακτηριστεί ως χρεοκοπία της Ελλάδας. Εάν γίνει αυτό, θα πρέπει να πληρωθούν τεράστια ποσά σε ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) που έχουν εκδώσει οι τράπεζες. Πάντως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ εµφανίζεται πιο διαλλακτικός για την εξεύρεσηµιας παρόµοιας λύσης από ό,τι στο παρελθόν.

Σηµειώνεται εξάλλου ότι χθες και η Ενωση Γερµανικών Τραπεζών (BDB) µαλάκωσε τη στάση της, αφού θεωρεί ότι η επέκταση της λήξης ελληνικών κρατικών οµολόγων «µπορείνα είναι µια πιθανή λύση», αν και όπως τόνισε ο πρόεδρός της Αντρέας Σµιτζ µια τέτοια λύση πρέπει ναείναι η έσχατη. Υπενθυµίζεται ότι οι πιστοληπτικοί οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε επέκταση τουχρόνου αποπληρωµής του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί χρεοκοπία. Επίσης και η αµερικανική επενδυτικήτράπεζα JP Morgan τάχθηκευπέρ της συµµετοχής των ιδιωτών οµολογιούχων σε µια συµφωνία επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράµµατος νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο επικεφαλής της στη Γερµανία Καρλ Γκέοργκ Αλτενµπεργκ.

ΠΡΕΖΑ TV
9-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: