Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2011

ΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΈΒΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΝΑΛΥΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ


Οι ΔΗΘΕΝ θετικές εξελίξεις στη διαδικασία ασύλου, η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα και τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας ήταν τα θέματα που ανέπτυξαν ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Γ. Τσαρμπόπουλος και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Κωστής Παπαϊωάννου σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.
Τις θετικές εξελίξεις συνιστούν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο απεμπλέκονται από την αστυνομία οι διαδικασίες πολιτικού ασύλου και η αρμόδια Υπηρεσία Ασύλου συντίθεται από πολιτικό προσωπικό.


Η εν λόγω Υπηρεσία έχει προγραμματισθεί να λειτουργήσει το 2012.
'Αλλη θετική εξέλιξη συνιστά η επανασύσταση και επαναλειτουργία των δευτεροβάθμιων Επιτροπών Πολιτικού Ασύλου.
Αυτές άρχισαν να λειτουργούν από τον περασμένο Φεβρουάριο με διαδικασίες ποιοτικές, που -όπως είπε ο κ. Τσαρμπόπουλος- «δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν.
Γίνεται εκ βάθος εξέταση των αιτημάτων πολιτικού ασύλου, υπάρχουν διερμηνείς που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαδικασίας και οι αποφάσεις -θετικές ή αρνητικές- είναι αιτιολογημένες.
Αυτά τα αυτονόητα στοιχεία για τη διαδικασία ασύλου, που όμως δεν υπήρχαν στην Ελλάδα, είχαν ως αποτέλεσμα τα ποσοστά αναγνώρισης ασύλου, επικουρικής προστασίας και ανθρωπιστικού καθεστώτος να ξεπεράσουν το 50%».
Η Ύπατη Αρμοστεία προτείνει μια σειρά μέτρα οργανωτικής φύσης.
Μεταξύ αυτών είναι η μη αναβολή ή διακοπή συνεδριάσεων στις δευτεροβάθμιες Επιτροπές όταν δεν εμφανίζονται αιτούντες που κλητεύθηκαν, με άμεση προώθηση ατόμων που πηγαίνουν στην Π. Ράλλη για ανανέωση των αιτημάτων τους.
'Αλλη αιτία αναβολής αποτελεί η απουσία διερμηνέων σε βασικές γλώσσες ή η έλλειψη επαρκούς γνώσης της γλώσσας.
Η Ύπατη Αρμοστεία συνιστά να προσληφθούν διερμηνείς που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν.
«Όλα αυτά θα πρέπει να διευθετηθούν από τώρα, διαφορετικά το 2012 θα έχουμε μια δομή στα χαρτιά που δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στην πραγματικότητα».
Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κρίση στον Έβρο, ο κ. Τσαρμπόπουλος αναφέρθηκε στις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και στην αδυναμία των αρχών (αστυνομικών, νοσοκομείων) να διαχειρισθούν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτρα που προτείνει η Ύπατη Αρμοστεία -και έχουν στο παρελθόν εξαγγελθεί από το υπ.
Προστασίας του Πολίτη- αφορούν το διαχωρισμό ανδρών, γυναικών και παιδιών , τον προαυλισμό και την ενημέρωση για τα δικαιώματά τους.
Επιπλέον, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσαρμπόπουλος, η αστυνομία πρέπει να κάνει το screening -δηλ.
εντοπισμό του προφίλ και των αναγκών κάθε εισερχόμενου στη χώρα- ώστε να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκει ο καθένας.
Η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με πολιτικό προσωπικό πρέπει να γίνει από τώρα, σημείωσε, διότι η λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής αύριο θα εξαρτηθεί από τον τρόπο λειτουργίας των χώρων κράτησης σήμερα.
Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Τσαρμπόπουλος, «θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνιακή πολιτική για τους φόβους των τοπικών κοινωνικών, ώστε να γίνει κατανοητό ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι κάποιοι που θα τριγυρνούν ενδεείς στα χωριά τους».
Ο κ. Τσαρμπόπουλος κατήγγειλε εγκλήματα ρατσιστικής βίας με πογκρόμ κατά μεταναστών και προσφύγων.
«Οι πρωτεργάτες είναι φασιστικά, ρατσιστικά στοιχεία, πολύ επικίνδυνα για την ομαλότητα» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει «να κτυπηθεί η ατιμωρησία, η ανοχή ή συγκάλυψη περιστατικών από την αστυνομία και η μη καταγραφή των περιστατικών».
«Είναι υπαρκτά τα προβλήματα σε γειτονιές της Αθήνας» πρόσθεσε «με άνεργους, άπορους και άστεγους που δημιουργούν εύφορο έδαφος για τη δράση ελληνικών και ξένων κυκλωμάτων».
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ.Κ.
Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου και η Praksis έχουν καταγράψει 500 εγκλήματα ρατσιστικής βίας το τελευταίο 8μηνο.
"Θα πρέπει να ελεγχθούν οι καταγγελίες για ρατσιστική βία, που εμπλέκουν το έμψυχο δυναμικό της ελληνικής αστυνομίας και να γίνουν προσπάθειες πίεσης για λογοδοσία εντός της αστυνομίας.
Στο Γραφείο Αντιμετώπισης Αυθαιρεσιών Αστυνομικών ο πήχης έχει πέσει πολύ χαμηλά και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ανεξάρτητης λειτουργίας.
Η Εθνική Επιτροπή έχει συντάξει ολοκληρωμένη πρόταση, με πλήρη περιγραφή καθηκόντων και λειτουργίας μιας υπηρεσίας που πραγματικά θα εξετάζει περιστατικά ρατσιστικής βίας", ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.
Ειδική κριτική έκανε ο κ. Παπαϊωάννου στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τα οποία -όπως είπε- «έχουν δημιουργήσει μια ζώνη ανοχής απέναντι σε πράξεις βίας.
Με τη λέξη αυτοδικία δόθηκε μιντιακό άλλοθι σε οργανώσεις μίσους».
ΠΡΕΖΑ TV
16-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: