Πέμπτη, Ιουνίου 02, 2011

ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΣΛΟΒΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΜΟΥ

Στις κάλπες προσέρχονται την προσεχή Κυριακή 5 Ιουνίου οι πολίτες της Σλοβενίας προκειμένου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τρία κυβερνητικά σχέδια νόμου. Σε δημοψήφισμα τίθενται η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η τροποποίηση του νόμου για την αδήλωτη εργασία και το σχέδιο νόμου που εισάγει περιορισμούς στην πρόσβαση στα αρχεία των υπηρεσιών ασφαλείας της κομμουνιστικής περιόδου. Οι έξι μεγαλύτερες συνδικαλιστές ενώσεις εργαζομένων κάλεσαν τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία χαρακτήρισαν άδικη.

Μεταξύ των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που υιοθετήθηκαν το Δεκέμβριο του 2010, προβλέπεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη από τα 57 για τις γυναίκες και από τα 58 για τους άνδρες.

Η αποτυχία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα διευρύνει τα προβλήματα της Σλοβενίας, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίτια Γκασπάρι. Το κόστος για το συνταξιοδοτικό σύστημα θα αυξάνεται κάθε χρόνο και θα ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ το 2050, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ δήλωσε ότι «η μεταρρύθμιση που προτάθηκε από την κυβέρνηση και υιοθετήθηκε από τη Βουλή είναι μια σχετικά ήπια μεταρρύθμιση, που αξίζει στήριξη και η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί», ενώ διευκρίνισε ότι το σύστημα συνταξιοδότησης πρέπει να αλλάξει για δημογραφικούς λόγους. Για ένα πληθυσμό που γερνάει απαιτείται η ηλικία συνταξιοδότησης να ακολουθεί την τάση αυτή, πρόσθεσε.

Οι Σλοβένοι θα κληθούν επίσης να πάρουν θέση για τις αλλαγές στο νόμο του 2006 για τα ιστορικά αρχεία και έγγραφα, βάσει του οποίου η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση άνοιξε τα αρχεία της πρώην υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (SDV).

Οι αλλαγές υιοθετήθηκαν από τη σλοβενική Βουλή στις 4 Φεβρουαρίου και εισάγουν περιορισμούς στην πρόσβαση στα αρχεία των υπηρεσιών ασφαλείας με το αιτιολογικό ότι η δημοσιοποίησή τους θα πλήξει την ασφάλεια της χώρας και τα συμφέροντα της χώρας ή μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα ατόμων.

Το τρίτο ζήτημα για το οποίο καλούνται να αποφασίσουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουνίου είναι οι αλλαγές στο νόμο του 2000 για την αδήλωτη εργασία και την απασχόληση, με τις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαλείψει την παραοικονομία. Σύμφωνα με τη σλοβενική κυβέρνηση, διαφορετικές μελέτες τοποθετούν την παραοικονομία στο 17% έως 25% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 6 δισ. ευρώ έως 9 δισ. ευρώ.

Η Επιθεώρηση Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι περισσότερες παραβάσεις το 2010 αφορούσαν ανθρώπους που εργάζονταν χωρίς συμβόλαια και χωρίς υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική και συνταξιοδοτική ασφάλιση, ενώ εντοπίστηκαν κυρίως σε εταιρίες εστίασης και σε κατασκευαστικές και εμπορικές επιχειρήσεις. Η Επιθεώρηση επέβαλε πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
2-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: