Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2011

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟΥ

Την Ελλάδα και το Βέλγιο κάλεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κοινοποιήσουν μέσα στους επόμενους 2 μήνες, τα μέτρα που έχουν λάβει για την εφαρμογή σημαντικών κανόνων όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων επενδύσεων.
Η προθεσμία για την εφαρμογή των κανόνων είχε λήξει στις 31 Οκτωβρίου 2010. Το αίτημα της Επιτροπής διατυπώνεται με τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης». Εάν οι εθνικές αρχές δεν κοινοποιήσουν τα αναγκαία μέτρα εφαρμογής εντός της νέας προθεσμίας, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να παραπέμψει την Ελλάδα και το Βέλγιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Στόχος των κανόνων είναι η εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής ευρωστίας των τραπεζών και των επιχειρήσεων επενδύσεων καθορίζοντας το ύψος των χρηματοπιστωτικών πόρων των τραπεζών και των επιχειρήσεων επενδύσεων. που αυτές πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν για να καλύπτουν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται προκειμένου να προστατεύουν τους καταθέτες τους.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμα εθνικά μέτρα για την εξασφάλιση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών εποπτείας, ενώ δεν έχει επιβάλει την υποχρέωση να τηρούνται τα πρότυπα που εκδίδει η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
16-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: