Σάββατο, Ιουνίου 04, 2011

ΛΙΓΟΤΕΡΟ «ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ», ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ


Μυθοπλασία είναι, κατά τα φαινόμενα, η άποψη ότι οι Γερμανοί ξημεροβραδιάζονται στο γραφείο την ώρα που οι «Νότιοι» κάνουν μπάνια. Έρευνα της Γαλλικής επενδυτικής εταιρείας Natixis επικαλείται στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι Τεύτονες δουλεύουν λιγότερο και βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη. Καταφέρνουν, όμως, να παράγουν τα ίδια -και λίγα περισσότερα- με έναν Έλληνα που «λιώνει» στη δουλειά.


Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Γερμανοί δουλεύουν κατά μέσο όρο μόλις 1.390 ώρες κάθε έτος, οι Γάλλοι 1.554, οι Ισπανοί 1.654, οι Πορτογάλοι 1.719, οι Ιταλοί 1.773 και οι Έλληνες 2.119 ώρες.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι οι Γερμανοί έχουν, πάντως, ελαφρώς υψηλότερη κατά κεφαλήν παραγωγικότητα, παρά τις λιγότερες ώρες δουλειάς.

Στα χαρτιά, οι Γερμανοί βγαίνουν αργότερα στη σύνταξη, καθώς το όριο συνταξιοδότησης είναι τα 65 έτη και θα αυξηθεί στα 67. Ωστόσο, η πραγματική μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 62,2 χρόνια, έναντι 62,6 για τους Πορτογάλους και 62,3 για τους Ισπανούς. Για τους Έλληνες είναι τα 61,5 αλλά εκτιμάται ότι θα ανέβει στα 63,5 με την εφαρμογή της νέας ασφαλιστικής νομοθεσίας. Από νωρίς στη σύνταξη βρίσκονται οι Ιταλοί (60,1 χρόνια) και οι Γάλλοι (60).

Τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν μια καλή απάντηση στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πριν από λίγο καιρό άφησε να εννοηθεί ότι οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου έχουν πολλές μέρες άδεια και βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη,

Εκτός αν εννοούσε τους... Γάλλους.

Εν πάσει περιπτώσει, ο Πατρίκ Αρτίς, ο οποίος υπογράφει την έρευνα, σημειώνει ότι τα λόγια της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν δείχνουν τα πραγματικά αίτια της κρίσης που χτυπά τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης.

ΠΡΕΖΑ TV
4-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: