Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2011

ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Οι 35 ανεξάρτητοι βουλευτές που εξελέγησαν με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας στις τουρκικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, αποφάσισαν σήμερα να μην πάρουν μέρος στην πρώτη συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και την τελετή ορκομωσίας, αντιδρώντας στην απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να αφαιρέσει την έδρα από τον ανεξάρτητο Κούρδο βουλευτή Χατίπ Ντίτζλε.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημμοκρατίας, είναι συνολικά 36, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ακυρώθηκε η εκλογή του, σε σύνολο 550.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές και η διοίκηση του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας συνεδρίασαν σήμερα στη Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου αποφάσισαν ότι δεν θα πάρουν μέρος στην ορκωμοσία. Έχουν μεν εκλεγεί, πράγμα που πιστοποιείται με το σχετικό έγγραφο που πήρε ο καθένας από αυτούς από τις τοπικές εκλογικές επιτροπές, ωστόσο εάν δεν ορκιστούν δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στην Εθνοσυνέλευση.

Προχθές τη νύχτα η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε ότι εκπίπτει του βουλευτικού αξιώματος ο Χατίπ Ντίτζλε, ένας από τους 36 ανεξάρτητους βουλευτές, λόγω τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης. Είχε καταδικαστεί σε ένα χρόνο και οκτώ μήνες φυλάκιση για δήλωση που είχε κάνει το 2007, η οποία χαρακτηρίστηκε άποψη υπέρ του ΡΚΚ. Η καταδίκη αυτή εγκρίθηκε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές. Η βουλευτική υποψηφιότητα του Ντίτζλε είχε γίνει δεκτή από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, επειδή τότε δεν υπήρχε τελεσίδικη απόφαση.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές είχαν ήδη δηλώσει ότι δεν θα παραστούν στην ορκωμοσία εάν υπάρχει απόφαση για έκπτωση βουλευτικού αξιώματος.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να συνέλθει σε σώμα την ερχόμενη Τρίτη. Θα ακολουθήσει διαδικασία 10 ημερών κατά την οποία θα εκλεγεί το προεδρείο. Όλα δείχνουν ότι παράλληλα με τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, θα αρχίσει και η αναζήτηση λύσης για την υπόθεση Ντίτζλε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν είπε σήμερα ότι «μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική αλλαγή». Παρόμοια πρόταση έχει κάνει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση). Η εκπρόσωπος του κόμματος Μπιχλούν Ταμαϊλίγκιλ είπε πως μπορεί να βρεθεί φόρμουλα παρόμοια με αυτήν που είχε βρεθεί το 2002 για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις εκλογές του 2002, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή είχε απορρίψει τη βουλευτική υποψηφιότητα του Ερντογάν, λόγω προηγούμενης καταδίκης. Μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002, η εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοθετική αλλαγή ώστε να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ο Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στις συμπληρωματικές εκλογές που έγιναν στις 9 Μαρτίου 2003 στην εκλογική περιφέρεια του νομού Σίιρτ.
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: