Τρίτη, Ιουνίου 07, 2011

ΠΑΖΑΡΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ


Σε διαβουλεύσεις µε τους ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας ώστε να δεχτούν µια εθελοντική επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του ελληνικού χρέους βρίσκονται οι Ευρωπαίοι. Με βάση σχέδιο της γερµανικής κυβέρνησης, οι επενδυτές θα ανταλλάξουν ελληνικά κρατικά οµόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους µε άλλα µεγαλύτερης διάρκειας όπως γράφουν οι«Financial Times». Το θέµα της ευρωπαϊκής οικονοµικής κρίσης αναµένεται ότι θα αποτελέσει αντικείµενο συζήτησης µεταξύ του αµερικανού προέδρου Μπαράκ Οµπάµα και τηςκαγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ σήµερα στην Ουάσιγκτον.


Η Μέρκελ, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιµπερτ, υποστηρίζει τη θέση του υπουργού Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, ότι οι ιδιώτες πιστωτές πρέπει να συµµετάσχουν στον νέο γύρο βοήθειας προς την Ελλάδα. Το πράσινο φως στην εθελοντική συµµετοχή ιδιωτών επενδυτών µε επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του χρέουςτης Ελλάδας µέσω επαναγοράς οµολόγων έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ από το Μόντρεαλ του Καναδά λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «κατάλληλο» αφού δεν συνιστά χρεοκοπία. Μια αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι απαραίτητη, επανέλαβε χθες ο Τρισέ: «Οιιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα µπορούν να κάνουν τη διαφορά, µε την προϋπό θεση βέβαια ότι αυτή η προσπάθεια είναι αξιόπιστη και ότι θαγίνει µε επαγγελµατικό τρόπο», τόνισε. Στο ίδιο µήκος κύµατος ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο είπε ότι το πιο σηµαντικό για τηνΤράπεζα είναι να αποφευχθεί αναδιάρθρωση που θα περιλαµβάνει «κούρεµα» χρέους ή οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε πιστωτικό επεισόδιο. Οπως δήλωσε, η ΕΚΤ από την αρχήήταν ανοιχτή «στη συµµετοχή του ιδιωτικού κλάδου» σε µια πιθανήεπιµήκυνση. Η Γερµανία, όπως γράφουν οι «Financial Times», ελπίζει ότιοι µισοί ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα συµφωνήσουν σε επέκταση του χρόνου αποπληρωµής των δανείων της ώστε η χώρα µας να µη χρειαστεί να αποπληρώσει περίπου 30 δισ. ευρώ που λήγουν τα επόµενα χρόνια. Το σχέδιο αυτό θα µειώσει σηµαντικά τον νέο δανεισµόπου απαιτείται να λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε.

και το ∆ΝΤ, γράφει η εφηµερίδα. Η γερµανική έκδοση των «Financial Times» εξάλλου ανέφερε ότι οι χώρες της ευρωζώνης ζητούν εγγυήσεις για να προσφέρουν µεγαλύτερη οικονοµική βοήθεια, ιδέα που έπεσε στο τραπέζι από τη Φινλανδία.

Το ∆ΝΤ έσπευσε χθες να επιβεβαιώσει ότι δεν συζητείται θέµα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ώστε να µη δηµιουργείται ανησυχία στις αγορές για «κούρεµα»οµολόγων. Οπως σηµείωσε από το Λονδίνο ο εκτελών χρέη προσωρινού επικεφαλής του ∆ΝΤ Τζον Λίπσκι, «το πρόγραµµα που στηρίζουµε δεν προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους». Ο Λίπσκι βρέθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα για να παρουσιάσει έκθεση αναφορικά µε την πορεία της οικονοµίας της χώρας.
ΠΡΕΖΑ TV
7-6-2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: