Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2011

ΛΙΒΑΝΟΣ: ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΑΡΙΡΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.


Αντιπροσωπεία του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο (TSL) παρέδωσε σήμερα στον γενικό εισαγγελέα του Λιβάνου το κατηγορητήριο για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ράφικ Χαρίρι, το 2005 στη Βηρυτό.
Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο παρέδωσε σήμερα στον γενικό εισαγγελέα Σαΐντ Μίρτζα το κατηγορητήριο στην υπόθεση αυτή, όπως δήλωσε ο Φαρές Σουαΐντ, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι, γιος του Ράφικ Χαρίρι.



Το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, στο κατηγορητήριο αναφέρονται τέσσερις ύποπτοι σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν από το TSL εντάλματα σύλληψης. Ένα από τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσε ότι τουλάχιστον ένας εκ των υπόπτων είναι μέλος της σιιτικής Χεζμπολάχ.


Η Χεζμπολάχ αρνείται οιαδήποτε εμπλοκή της στη δολοφονία Χαρίρι και δήλωσε ότι το διεθνές δικαστήριο είναι ένα εργαλείο των ΗΠΑ και του Ισραήλ και ζητεί ο Λίβανος να διακόψει κάθε συνεργασία με αυτό, να αποχωρήσουν από τη σύνθεσή του οι λιβανέζοι δικαστές και να σταματήσει τη συνδρομή της στη χρηματοδότηση για τη λειτουργία του.


Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο συστάθηκε το 2007 ύστερα από αίτημα του Λιβάνου και έχει αναλάβει να δικάσει τους υπεύθυνους για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην οποία σκοτώθηκαν ο Ράφικ Χαρίρι και ακόμη 22 άνθρωποι στις 14 Φεβρουαρίου 2005, στο κέντρο της Βηρυτού. Η συγκρότηση του δικαστηρίου είναι η αιτία της κρίσης που προκάλεσε τον περασμένο Ιανουάριο την πτώση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Σάαντ Χαρίρι, μετά την παραίτηση των υπουργών του ισχυρού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ που είπε ότι αναμένει να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος της από το δικαστήριο του ΟΗΕ.


Η Χεζμπολάχ κυριαρχεί στο εξής με τους συμμάχους της στη νέα κυβέρνηση του Νατζίμπ Μικάτι. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, ο Λίβανος έχει στο εξής 30 ημέρες να εκτελέσει τα εντάλματα σύλληψης. Αν οι ύποπτοι δεν συλληφθούν εντός της προθεσμίας αυτής, το δικαστήριο θα δημοσιοποιήσει το κατηγορητήριο και θα κλητεύσει τους υπόπτους ενώπιον του δικαστηρίου.


ΠΡΕΖΑ TV
30-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: