Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2011

ΛΙΠΣΚΙ: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΣΕ ΗΠΑ


Δεν θα χρειαστεί η Fed να εξετάσει την παροχή πρόσθετης ώθησης στην οικονομία μέσω νομισματικής πολιτικής καθώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το πιθανότερο είναι να επιταχύνει την ανάπτυξή της τα προσεχή τρίμηνα χάρις στην αύξηση των εξαγωγών και του διαθεσίμου εισοδήματος, δήλωσε σήμερα ο εν λειτυοργία επικεφαλής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι. Η επιβράδυνση που παρατηρείται στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών είναι πιθανόν να είναι προσωρινή, έχοντας προκληθεί από την εκτίναξη των ενεργειακών τιμών, δήλωσε ο Λίπσκι. Πρόσθεσε, δε, πως υπάρχει ο κίνδυνος για υψηλότερη ανεργία καθώς η οικονομική ανάκαμψη θα είναι αργή, με συνέπεια να κρίνεται καταλληλότερη για τις αναπτυγμένες οικονομίες μία χαλαρότερη νομισματική πολιτική.


Σημειώνεται πως η Fed έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και έχει αγοράσει 2 τρισ. δολ. κρατικών ομολόγων (πολιτική που αποκαλείται 'ποσοτική χαλάρωση') προκειμένου να σύρει την οικονομία εκτός ύφεσης. Ο δεύτερος γύρος αγορών κρατικών τίτλων (ποσοτική χαλάρωση Νο 2 ή QE2) ύψους 600 δισ. δολ. τελειώνει αυτό τον μήνα και ο Λίπσκι λέει πως δεν έχει τεθεί ζήτημα συνέχισής του με τρίτο γύρο (QE3).

Τέλος, ο Λίπσκι τόνισε πως όλες σχεδόν οι αναπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν την πρόκληση βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών τους και μείωσης των χρεών τους, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες χρειάζονται να σφίξουν τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική τους για να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.


ΠΡΕΖΑ  TV
8-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: