Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2011

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ


"Πράσινο φως" για να μπορέσει να υπάρξει μια μορφή συνδικαλισμού και στις Ενοπλες Δυνάμεις ανάβει -σύμφωνα με πληροφορίες- η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Σε "κεκλεισμένων των θυρών" συνεδρίασή της η Ολομέλεια ΑΠ έκρινε -κατά τις ίδιες πληροφορίες- ότι πρέπει να ανατραπεί η απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που είχε απορρίψει το αίτημα διαφόρων στρατιωτικών να ιδρύσουν "Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων", ορθώνοντας συνταγματικά εμπόδια στην προσπάθεια συνδικαλισμού τους. Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι η δυνατότητα ίδρυσης σωματείου αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών, και συνεπώς και των στρατιωτικών, οι οποίοι σύμφωνα με το Σύνταγμα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες.

Στην ουσία ο ΑΠ υιοθετεί τη δυνατότητα δημιουργίας σωματείου με βάση τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Ετσι, ο συνδικαλισμός των αξιωματικών μπορεί να στηριχθεί στον ΑΚ και στο συνταγματικό δικαίωμα να συνιστούν σωματεία και όχι στον Ν. 1264/82 για την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων.

Την ανατροπή της εφετειακής απόφασης που αρνήθηκε να εγκρίνει το καταστατικό της υπό ίδρυση Ενωσης εισηγήθηκε ο αρεοπαγίτης Χ. Δημάδης, υποστηρίζοντας ότι των δικαιωμάτων της συνένωσης και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαύουν αδιακρίτως οι Ελληνες πολίτες, μεταξύ δε αυτών και οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις, που τελούν σε ηθελημένη ειδική σχέση εξουσίασης προς το κράτος και σε ειδικό καθεστώς πειθαρχίας.

Υιοθετώντας την αναίρεση που άσκησαν οι δικηγόροι των αξιωματικών Γ. Αντωνακόπουλος και Δ. Καλαμίδας, ο αρεοπαγίτης επισήμανε ότι οι αξιωματικοί δεν αποτελούν ειδική κατηγορία πολιτών που στερούνται εγγυήσεων συνταγματικών δικαιωμάτων που απολαύουν όλοι οι Ελληνες.

ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: