Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2011

ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Επιμένει η Γαλλία μαζί με τη Βρετανία να ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο να καταδικάζει το καθεστώς Ασάντ στη Συρία για τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.
"Είναι αδιανόητο ο ΟΗΕ να παραμένει σιωπηλός όταν η βία κλιμακώνεται" δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Η Βρετανία σχεδιάζει να παρουσιάσει σήμερα ένα προσχέδιο για το ψήφισμα που προωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό δεν πρόκειται σε αυτό να γίνεται αναφορά για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης όπως έγινε στην περίπτωση της Λιβύης.



Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Ινδία φοβούνται ότι ένα ψήφισμα θα είναι το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει σε κάποιου είδους επέμβαση στη Συρία όπως έγινε και με τη Λιβύη.

Το σκεπτικό της Γαλλίας και της Βρετανίας, είναι να αποκτήσουν αρκετή υποστήριξη μεταξύ των μελών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έτσι ώστε να καταστήσουν πολιτικά δύσκολο για τη Ρωσία και την Κίνα να ασκήσουν βέτο σε ενδεχόμενο ψήφισμα.

Ήδη, όπως αναφέρει το BBC, ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια τέτοια κίνηση.

Ο Βλαντιμιρ Τσίζοφ, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. δήλωσε χθες ότι η προοπτική ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ όπως αυτό που ψηφίστηκε για τη Λιβύη βρίσκει αντίθετη τη Ρωσία και δεν πρόκειται να το υποστηρίξει.

Την ίδια ώρα και εν αναμονή μιας επίθεσης του στρατού στην πόλη της νότιας Συρίας, Τζιζ Αλ Σοκχούρ, πολλοί πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προ ημερών ότι ένοπλες ομάδες επιτέθηκαν σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, αφήνοντας πίσω τους έως και 123 αστυνομικούς νεκρούς. Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει δυναμικά προκειμένου να επανακτήσει τον έλεγχο.

Οι κάτοικοι της πόλης είναι πανικοβλημένοι και με μηνύματα που έχουν αναρτήσει στο facebook εκφράζουν τους φόβους τους ότι μπορεί να ακολουθήσει σφαγή ζητώντας παράλληλα βοήθεια.

Ο συριακός στρατός επιτίθεται στην πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ από την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της καταστολής της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασαν οι ταραχές τον Μάρτιο , σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΡΕΖΑ  TV
8-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: