Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2011

ΛΙΒΥΗ: ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΕΓΓΑΖΗΣ

Στη Βεγγάζη μεταβαίνει ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου, προκειμένου να συναντηθεί με τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών. Ο Μαργκέλοφ δεν προτίθεται να μεταβεί στην Τρίπολη, όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η εκπρόσωπός του.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, ο ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας θα συναντηθεί στη Βεγγάζη με τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, τον αντιπρόεδρο Μαχμούντ Τζιμπρίλ και τον υπουργό Άμυνας Όμαρ ελ-Χαρίρι. Δεν προβλέπεται καμία επαφή με αξιωματούχους του καθεστώτος Καντάφι, διευκρίνισε η εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει εξηγήσεις.



Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G8 στη Ντοβίλ, την αποστολή Ρώσου μεσολαβητή στη Βεγγάζη. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, ότι ο απεσταλμένος θα μεταβεί επίσης στην Τρίπολη.

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Ρωσίας τόνισε ότι "η Μόσχα αγωνίζεται για την κυριαρχία , την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα" της Λιβύης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ κάλεσε τον συνταγματάρχη Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία, επικρίνοντας παράλληλα τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, κρίνοντας ότι παραβιάζουν την εντολή του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του το Σάββατο, έπειτα από την έναρξη των επιχειρήσεων γαλλικών και βρετανικών μαχητικών ελικοπτέρων στη Λιβύη, ότι "το ΝΑΤΟ παρεκκλίνει προς μία χερσαία επιχείρηση", η οποία θα ήταν καταδικαστέα.

Εν τω μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί εισήλθαν σήμερα στην πόλη Γιαφράν, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, η οποία μέχρι τώρα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι, σύμφωνα με μαρτυρία φωτογράφου του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. "Οι αντικαθεστωτικοί λένε ότι κατέλαβαν την πόλη... Βρισκόμαστε εντός της πόλης, δεν υπάρχει ίχνος των κανταφικών δυνάμεων", δήλωσε ο φωτορεπόρτερ.
 
ΠΡΕΖΑ TV
6-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: