Τρίτη, Ιουνίου 14, 2011

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ, Η ΚΟΝΤΡΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΕΚΤ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ


Η υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s κυριαρχεί στις αναφορές του βρετανικού Τύπου στην ελληνική οικονομία. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι η υποβάθμιση κοντά στα επίπεδα της πτώχευσης προκάλεσε περισσότερες ανησυχίες για την υγεία της ευρωζώνης. Η ενέργεια χαρακτηρίζεται ως ένδειξη του ότι ο οίκος αξιολόγησης πιστεύει πως θα υποχρεωθεί να υποβαθμίσει την Ελλάδα σε επίπεδο πτώχευσης καθώς είναι πιθανή η συμμετοχή ιδιωτών στην επόμενη διάσωση. «Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χαμηλότερη πιστοληπτική αξιοπιστία στον κόσμο, έχοντας πέσει κάτω από τον Ισημερινό, την Τζαμάικα, το Πακιστάν και τη Γρενάδα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας εκτιμάται ότι δεν είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup λόγω της κόντρας μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ για η συμμετοχή των ιδιωτών. Αυτό που ελπίζεται ότι θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών είναι ότι θα περιορίσουν τις επιλογές δράσης ώστε να ληφθεί μία απόφαση στη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας, στο τακτικό Eurogproup. Αυτή η συμφωνία πιθανότατα θα καθοριστεί στη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί την Παρασκευή, προσθέτει το δημοσίευμα. Επικαλούμενοι Ευρωπαίο αξιωματούχο οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο έχει βρει συμμάχους στην κόντρα του με την ΕΚΤ, όπως ο κ. Γιούνκερ και η Ολλανδία (σε ανταπόκριση από το Άμστερνταμ σημειώνεται ότι οι Ολλανδοί έθεσαν ως όρο τη «σημαντική επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων» για την παροχή βοήθειας προς την Αθήνα), το πιθανότερο είναι να συμφωνηθεί μία μετακύλιση των ομολόγων που ωριμάζουν, θέση που βρίσκει μάλλον σύμφωνη την ΕΚΤ. «Η Τράπεζα τηρεί πολύ σκληρή στάση, το θέμα είναι αν μπορούν κάπως οι Γερμανοί να επιδείξουν ευελιξία», σχολιάζει ο ίδιος αξιωματούχος. Και σε άλλο σχόλιο ων ΦΤ επαναλαμβάνεται ότι είναι πιθανότερη μια γερμανική υπαναχώρηση παρά μια αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ.

Ο Γκάρντιαν σημειώνει ότι με τη νέα υποβάθμιση η Ελλάδα ολισθαίνει περισσότερο προς την πτώχευση, με τη χαμηλότερη πιστοληπτική αξιοπιστία στον κόσμο πλέον και με τον S&P να εκτιμά ότι τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν. Επιχειρώντας μία συνοπτική περιγραφή της κατάστασης η εφημερίδα αναφέρει ότι η Γερμανία βρίσκεται σε σύγκρουση με την ΕΚΤ και τη Γαλλία ως προς τις συνθήκες της βοήθειας προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει απειλές καταψήφισης του νέου πακέτου μέτρων και τα συνδικάτα ετοιμάζονται για γενική απεργία εντείνοντας την πίεση προς την «κλίνουσα προς τα αριστερά» κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Γκάρντιαν στην εκτίναξη σε νέο ιστορικό ρεκόρ του κόστους ασφάλισης του ελληνικού χρέους, στις 1600 μονάδες βάσης. Αναλυτής επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος για την άνοδο των CDS, πέρα από τη γενική αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική οικονομία. Ο επικεφαλής των γραφείων της Pimco στο Μόναχο εκτιμά εξάλλου ότι μία «ήπια αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους θα ακολουθηθεί από μία επίσημη πτώχευση, καθώς τα προβλήματα της Αθήνας δε θα λυθούν.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρει ότι τα ελληνικά σχέδια ανάκαμψης υπέστησαν ένα ακόμα σφοδρό πλήγμα με τη νέα υποβάθμιση. Σχολιάζει επίσης ότι οι αγορές γίνονται ακόμα πιο νευρικές λόγω της διαφωνίας μεταξύ των κ.κ. Σόιμπλε και Τρισέ περί της σκοπιμότητας αποφυγής οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης. Ο Ιντιπέντεντ από την πλευρά του αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται να τείνουν να συμφωνήσουν στην αγορά νέων ελληνικών ομολόγων προς αντικατάσταση όσων ωριμάζουν, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας.

Ρουμπίνι: Απειλή διάσπασης της ευρωζώνης

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Νουριέλ Ρουμπίνι προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της ευρωζώνης τότε θα οδηγηθούμε σε μη-ομαλές πτωχεύσεις και τελικά διάσπαση της ίδιας της νομισματικής ένωσης με την άτακτη έξοδο των πιο αδύναμων μελών.

Όπως λέει, η έλλειψη πειθαρχίας από χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία και οι στεγαστικές φούσκες σε Ισπανία και Ιρλανδία, καθώς και η καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών οδήγησαν σε αποκλίσεις ανάπτυξης και απώλεια ανταγωνιστικότητας, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των ιδρυτών της ευρωζώνης. Όλες οι επιτυχημένες νομισματικές ενώσεις διακρίνονταν από πολιτική και δημοσιονομική ένωση, κάτι που δεν έχει γίνει στην ευρωζώνη, προσθέτει ο γνωστός οικονομολόγος.

Η μείωση των χρεών της ευρωζώνης με μια αναδιαμόρφωσή τους θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των υπέρογκων χρεών κάποιων χωρών, ωστόσο δε θα βοηθήσει καθόλου στην αποκατάσταση της οικονομικής σύγκλισης. Από τη στιγμή που η υποτίμηση του ευρώ, η αύξηση της παραγωγικότητας με συγκράτηση των μισθών και ο αποπληθωρισμός δεν θεωρούνται από τον κ. Ρουμπίνι πιθανές λύσεις, η μόνη επιλογή για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης στην περιφέρεια είναι η έξοδος από την ευρωζώνη, έστω και αν τώρα θεωρείται μία αδιανόητη λύση. Σε μια πενταετία όμως ίσως να μην πρόκειται για αδιανόητη λύση, συμπληρώνει ο κ. Ρουμπίνι, καταλήγοντας ότι η αναδιάρθρωση είναι βέβαιη, με το ερώτημα να είναι πότε και πώς.

Εξάλλου, ο Σόνι Καπούρ, διευθυντής του διεθνούς think-tank Re-Define σε άρθρο του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σημειώνει ότι το αρχικό διεθνές σχέδιο για την Ελλάδα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα να απαιτείται ένα εναλλακτικό άμεσο και αξιόπιστο σχέδιο Β, Κατά την άποψή του αυτό το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει μία συντεταγμένη αναδιάρθρωση με το «αριθμητικά αναπόφευκτο» κούρεμα του ελληνικού χρέους. Όπως εξηγεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της και ο επιμερισμός του βάρους σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης αποκτά πλέον «τοξικό» χαρακτήρα.

Ο συντάκτης πιστεύει ότι είναι επίσης αναγκαίος ο διαχωρισμός των πιστωτών της Ελλάδας. Όπως λέει, το χρέος που κατέχει η ΕΕ και η ΕΚΤ δεν πρέπει να αναδιαρθρωθεί, αλλά απλά να μεταφερθεί το 2013 στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Πρέπει επίσης να προστατευθούν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς ένα κούρεμα θα προκαλούσε τη χρεοκοπία όλων των ελληνικών τραπεζών, οδηγώντας σε εξάπλωση της κρίσης. Θα χρειαστούν επίσης ανταλλαγές ομολόγων που κατέχουν ελληνικές τράπεζες και η ΕΚΤ με νέα ομόλογα αντικατάστασης που θα εξαιρεθούν από την αναδιάρθρωση. Σε όλη αυτή τη διαδικασία σημειώνεται ότι ένα κούρεμα της τάξης του 50% θα μπορούσε να απορροφηθεί από τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Όσο για τις προτεινόμενες λύσεις της επιμήκυνσης της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων ή αντικατάστασής τους με νέα όταν ωριμάσουν, ο κ. Καπούρ λέει ότι απλώς θα αναβάλλουν αλλά δεν θα αποτρέψουν την αναδιάρθρωση.


Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο-skai.gr
ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: