Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2011

ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ Ε.COLI

Οργή επικρατεί στην Ισπανία εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων στην αγορά της έπειτα και από τις τοποθέτηση προ ημερών της Γερμανίας σύμφωνα με την οποία το βακτήριο E.coli, που έχει κοστίσει τη ζωή 18 ανθρώπων, μεταδόθηκε από ισπανικά αγγούρια που εισήχθησαν στην επικράτειά της.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο ανακοίνωσε πως η χώρα του θα ζητήσει αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη καθώς αποδείχθηκε ότι τα ισπανικά αγγούρια δεν ευθύνονται για την επιδημία του θανατηφόρου βακτηρίου.



Δεκάδες χιλιάδες κιλά φρέσκων φρούτων και λαχανικών που έχουν καλλιεργηθεί στην Ισπανία κατέληξαν στις χωματερές, με ισπανούς παραγωγούς και εξαγωγείς να κάνουν λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές που ανέρχονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει το ΒΒC οι πωλήσεις φρούτων και λαχανικών στα σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη έχουν κυριολεκτικά "παγώσει".

Χθες η Ρωσία προχώρησε στην απαγόρευση της εισαγωγής φρέσκων λαχανικών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της θανατηφόρας επιδημίας του βακτηρίου E.coli, για να ακολουθήσει η αντίδραση της Ε.Ε ζητώντας την άμεση άρση της απαγόρευσης εισαγωγής λαχανικών που επέβαλε η Ρωσία.

Άμεση ήταν η απάντηση του αρμόδιου  για την υγεία επίτροπου Τζον Ντάλι, ο οποίος  έστειλε επιστολή στις ρωσικές αρχές ζητώντας να αποσύρουν άμεσα το "δυσανάλογο" εμπάργκο στα ευρωπαϊκά λαχανικά.

Σήμερα η Ρωσία έθεσε σειρά προϋποθέσεων για να άρει την απαγόρευση εισαγωγής φρέσκων λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο έδαφός της.

Οι ρωσικές αρχές, αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να προσδιορίσουν με ποιον τρόπο και μέσω ποιων τροφίμων εξαπλώθηκε η επιδημία, καθώς και την προέλευση των εν λόγω τροφίμων. Επίσης ζητούν από τις ευρωπαϊκές αρχές να αποδείξουν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και να δημοσιεύσουν κατάλογο μέτρων που επέτρεψαν να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας.

Η επιδημία που έχει προκληθεί από ένα ιδιαίτερα ισχυρό στέλεχος του βακτηρίου E.coli έχει προκαλέσει τον θάνατο 18 ανθρώπων στην Ευρώπη, 17 από τους οποίους στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία. Επτά άνθρωποι στη Βρετανία, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία έχουν νοσήσει, ενώ υποψίες υπάρχουν και τρεις πολίτες στις ΗΠΑ που επίσης είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία και τώρα νοσηλεύονται με τα συμπτώματα της νόσου.

Το επίκεντρο του προβλήματος παραμένει η Γερμανία όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, ενώ συνολικά στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 1.500.

Η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς όπως έγινε γνωστό το στέλεχος του θανατηφόρου E.coli είναι νέος τύπος βακτηρίου και δεν έχει ξαναεμφανιστεί σε επιδημία.

Παράλληλα ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ εκτιμά ότι η επιδημία του βακτηρίου ενδέχεται να κρατήσει μήνες. Επιπλέον Κινέζοι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Πεκίνου στην πόλη Σενζέν, που ανέλυσαν τα γονίδια του στελέχους του E.coli, είπαν ότι περιέχει γονίδια που το καθιστούν ανθεκτικό σε ορισμένες κατηγορίες αντιβιοτικών και είναι πολύ τοξικό: "Αυτό το E.coli είναι ένα νέο στέλεχος βακτηρίου που είναι πολύ μεταδοτικό και τοξικό", δήλωσαν.

ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: