Κυριακή, Ιουνίου 19, 2011

DER SPIEGEL: ΠΡΟΤΑΣΗ Β.ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόκειται να προτείνει συμβιβαστική λύση για τη διευθέτηση της διένεξης με την ΕΚΤ στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Όπως αναφέρι το δημοσίευμα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί πρόταση για δανειακή βοήθεια 90 έως 120 δισ. ευρώ που θα συμπληρώνεται με ομόλογα του προσωρινού ταμείου σταθερότητας EFSF για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Τα ομόλογα αυτά, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, θα διοχετευτούν στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τους τίτλους ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.



Κατ' αυτόν τον τρόπο ο Σόιμπλε θέλει να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ, εξαιτίας των οποίων έχει αποτύχει μέχρι τώρα το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει το Spiegel.

Προκειμένου ο μηχανισμός διάσωσης EFSF να διαθέτει επαρκή μέσα για περαιτέρω βοήθεια, το χρηματοδοτικό του πλαίσιο θα πρέπει να διευρυνθεί, για να είναι πράγματι δυνατή η εκταμίευση των 440 δισ. ευρώ, που είχαν αποφασιστεί αρχικά ως αποθεματικό του μηχανισμού. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διπλασιάσουν τις εγγυήσεις τους για τον EFSF, που σημαίνει ότι το μερίδιο της Γερμανίας θα αυξηθεί από τα 123 στα 246 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο περιοδικό ποικίλης ύλης Super Illou, λέει ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η καγκελάριος εκτιμά ότι «η κρίση χρέους που διέρχονται σήμερα η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία είναι αποτέλεσμα προηγούμενων λαθών». Υπογραμμίζει δε ότι εκείνο που προέχει είναι «να αντιμετωπισθούν σημαντικές παραλείψεις και λάθη του παρελθόντος». Η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζει πάντως ότι «η Ευρώπη είναι σήμερα πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για κάτι τέτοιο».

 
ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: