Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΑΤΗ ΜΕ EMAIL ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ 2011


Δεν το βάζουν κάτω οι απατεώνες του διαδικτύου (internet) οι οποίοι για μια ακόμη χρονιά εμφανίζονται ως το Υπουργείο Οικονομικών, αποστέλλοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για επιστροφή φόρου.
Το Ηλεκτρονικό μήνυμα - απάτη έχουν λάβει στο email τους αρκετοί χρήστες του internet, στο οποίο φαίνεται ως αποστολέας το Υπουργείο Οικονομικών. O παραλήπτης του μηνύματος ενημερώνεται ότι δικαιούται επιστροφή φόρου και για να την λάβει άμεσα θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του σε ηλεκτρονική φόρμα που επισυνάπτεται στο μήνυμα.
Στη φόρμα συμπλήρωσης των στοιχείων εμφανίζεται και το λογότυπο του Υπουργείου Οικονομικών. Βεβαίως, με μια προσεχτική ματιά, μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι πρόκειται για απάτη, αφού στην φόρμα των στοιχείων ζητούνται στοιχεία όπως "Το γένος πατέρων σας" ή "ο αύξων αριθμός ταυτότητάς σας" ακόμα και τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του χρήστη.



Επίσης ζητούνται  στοιχεία πρόσβασης τραπεζικού λογαριασμού (όνομα, κωδικός και συνθηματικό) καθώς και προσωπικά δεδομένα του χρήστη όπως όνομα, διεύθυνση κατοικίας, Α.Φ.Μ., κα).
Σε περίπτωση που λάβετε αυτό το μήνυμα (φωτογραφία στο τέλος του άρθρου), ή άλλα αντίστοιχα μηνύματα, συνήθως από τράπεζες στα οποία σας ζητούν να συμπληρώσετε στοιχεία σας, απλώς διαγράψτε το email. Μην απαντάτε ποτέ σε τέτοιου είδους μηνύματα, ούτε να τα προωθείτε σε φίλους (π.χ. στείλε αυτό το μήνυμα σε 20 φίλους σου και θα λάβεις κάποιο θείο δώρο κ.λ.π. Τέτοιου είδους μηνύματα έχουν ως στόχο την συλλογή  διευθύνσεων email.

Από το 2009, οι απατεώνες του διαδικτύου εμφανίζονταν ως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.gsis.gr), αποστέλλοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα "Ministry of Economy and Finance" και  «ενημερώνοντας» για επιστροφή φόρου.

Το μήνυμα-απάτη εμφάνιζε ως αποστολέα τον webmaster της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Πληροφορικών Συστημάτων (webmaster@gsis.gr) και κάνοντας click την επισυναπτόμενη εικόνα άνοιγε κρυμμένη διεύθυνση (url) που ζητούσε τη συμπλήρωση φόρμας με στοιχεία του φορολογούμενου ώστε να λάβει κάποιο ποσό ως επιστροφή φόρου.
Το express.gr υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση που λάβετε αυτό το μήνυμα ή αντίστοιχα μηνύματα από τράπεζες και άλλους οργανισμούς, στα οποία σας ζητούν να συμπληρώσετε στοιχεία σας για να λάβετε κάποιο χρηματικό ποσό, πρέπει:

    -Να έχετε επίγνωση ότι κανένας σοβαρός και αξιόπιστος οργανισμός ή εταιρεία δεν χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τέτοιου είδους υποθέσεις.

    -Μην απαντάτε ποτέ σε τέτοιου είδους μηνύματα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να τα διαγράψετε και να ενημερώσετε την εταιρεία ή τον οργανισμό που εμφανίζεται ως αποστολέας για το περιστατικό.

    -Μην συμπληρώνετε διαδικτυακές φόρμες στο Διαδίκτυο, χωρίς να έχετε διαβάσει κάποιο κείμενο (όροι χρήσης/πολιτική απορρήτου), το οποίο να προσδιορίζει τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που θα καταχωρίσετε. Αν έχετε αμφιβολία για την αξιοπιστία κάποιου e-mail, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία/οργανισμό και να τους ρωτήσετε για το μήνυμα που λάβατε.



Ασφάλεια Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (www.gsis.gr)

1. Πώς μπορώ να συνδεθώ με ασφάλεια στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ.;

Για λόγους ασφαλείας σας ζητούνται οι κωδικοί εισόδου (όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης) από την σελίδα εισόδου (login). Ελέγξτε με προσοχή τη γραμμή διεύθυνσης της σελίδας αυτής, η οποία εμφανίζεται στο πάνω μέρος του φυλλομετρητή. Θα πρέπει η διεύθυνση αυτή να αρχίζει με «https://login.gsis.gr». Μόνον τότε είστε σίγουρος ότι τα στοιχεία σας ζητούνται από τη Γ.Γ.Π.Σ. και όχι από έναν κακόβουλο τρίτο .
2. Πώς γνωρίζω ανά πάσα στιγμή ότι έχω συνδεθεί σε αυθεντική σελίδα ηλεκτρονικής υπηρεσίας της Γ.Γ.Π.Σ. ;

Πρέπει να ελέγχετε τη γραμμή διεύθυνσης ιστοχώρου, η οποία εμφανίζεται στο πάνω μέρος του φυλλομετρητή. Βεβαιώνεστε για την αυθεντικότητα της σελίδας ηλεκτρονικής υπηρεσίας της Γ.Γ.Π.Σ., εάν η διεύθυνση αρχίζει με: «https://www1.gsis.gr».

3. Ποιός είναι ο ορθός τρόπος αποσύνδεσης από σελίδες παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών ;

Εφόσον έχετε συνδεθεί με αυθεντική σελίδα ηλεκτρονικής υπηρεσίας της Γ.Γ.Π.Σ., και επιθυμείτε την έξοδο από αυτήν, θα πρέπει πάντοτε να επιλέγετε «Αποσύνδεση».
Είναι λάθος η έξοδος να γίνεται π.χ.

- κλείνοντας τον φυλλομετρητή (browser) με το εικονίδιο κλεισίματος παραθύρου «Χ»,

- εισάγοντας άλλη διεύθυνση στη γραμμή διεύθυνσης,
- πατώντας το εικονίδιο επιστροφής «back», για εμφάνιση σελίδας άλλης διεύθυνσης.

4. Έχω λάβει ένα μήνυμα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πώς μπορώ να γνωρίζω εάν είναι γνήσιο;

Κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που αποστέλλεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, εφόσον δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας, περιλαμβάνει στο επάνω μέρος του το ονοματεπώνυμο σας και το όνομα χρήστη (Username). Εάν λάβετε μήνυμα που αναφέρει ότι προέρχεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων χωρίς να περιέχει τα στοιχεία αυτά, και δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας μήνυμα, να το διαγράψετε μια και θα είναι πλαστό με πιθανώς περιεχόμενο κακόβουλο.
Σημειώνεται ότι η Γ.Γ.Π.Σ. για κανένα λόγο δεν ζητάει το Όνομα Χρήστη ή Κωδικό Πρόσβασης μέσω τηλεφώνου, e-mail, sms, μέσω ηλεκτρονικής φόρμας καταχώρησης στοιχείων ή μέσω άλλου τρόπου. Ο φορολογούμενος οφείλει να ενημερώσει αμέσως τη Γ.Γ.Π.Σ. εάν αντιληφθεί οποιανδήποτε παρόμοια προσπάθεια.

5. Ποιά μέτρα ασφάλειας πρέπει να ακολουθώ για την ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. ;

- Να μη κοινοποιείτε με κανένα τρόπο τους κωδικούς εισόδου.

- Να μην καταγράφετε τους κωδικούς σας, αλλά να φροντίζετε να τους απομνημονεύετε.

- Να μην χρησιμοποιείτε κωδικούς ασφαλείας που εύκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει, όπως π.χ. ημερομηνίες γέννησης, ονόματα, τηλέφωνα κλπ. Καλύτερα να δημιουργείτε κωδικούς αλφαριθμητικούς (συνδυασμός γραμμάτων και αριθμών).

- Να αλλάζετε συχνά τους κωδικούς ασφαλείας σας. Εάν υποψιαστείτε ότι κάποιος τους γνωρίζει, πρέπει να τους αλλάξετε αμέσως.

- Να μην αποθηκεύετε τους κωδικούς σας στον υπολογιστή, αλλά να τους πληκτρολογείτε κάθε φορά που επιθυμείτε την πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία.

- Να προσέχετε σε ποιούς δικτυακούς τόπους (sites) κάνετε εγγραφή. Όταν κάνετε εγγραφή σε άλλους δικτυακούς τόπους (sites), από αυτόν της Γ.Γ.Π.Σ., είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε διαφορετική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail address) από αυτήν που έχετε δηλώσει στη Γ.Γ.Π.Σ.

- Να μην απομακρύνεστε για μεγάλο διάστημα από τη θέση εργασίας σας εφόσον έχετε συνδεθεί με ηλεκτρονική υπηρεσία της Γ.Γ.Π.Σ.

6. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω ;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου / My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

1) Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552.

Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ .


ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: