Δευτέρα, Ιουλίου 04, 2011

ΣΟΙΜΠΛΕ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ…ΕΧΕΙ ΣΚΕΦΤΕΙ ΑΡΑΓΕ ΠΩΣ ΠΛΕΟΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ;

ΜΟΝΟ ΠΟΥ Ο ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ,ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΡΤΙΑ...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρεί βιώσιμο το πρόγραμμα βοήθειας, υπό τον όρο ότι θα υλοποιηθεί και επισημαίνει τη βαρύνουσα σημασία της ανάπτυξης, την τόνωση της οποίας σκοπεύει να συζητήσει με τον ομόλογό του Ε. Βενιζέλο όταν αυτός επισκεφθεί το Βερολίνο.
"Το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο, αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα αυτά που αποφάσισε. Αυτή δεν είναι μόνο δική μου άποψη, αλλά και του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός αυτή την ασυνήθιστη πρόκληση", τονίζει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel.



"Δεν θα είναι εύκολο, αλλά οι Έλληνες αποφάσισαν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουν τα πάντα, ώστε να βγουν από τη δεινή τους κατάσταση", υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός.

Ο Σόιμπλε τονίζει την ανάγκη να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή πλευρά της ελληνικής οικονομίας καλώντας και την Ευρώπη "να προθυμοποιηθεί περισσότερο απ' ό,τι μέχρι σήμερα και να στηρίξει την Ελλάδα στη δημιουργία ανάπτυξης". Επισημαίνει, δε, ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. "Πάρτε για παράδειγμα το ποσοστό συμμετοχής του κράτους στην ελληνική οικονομία, που σήμερα είναι σχεδόν όσο και σε μια πρώην κομμουνιστική χώρα", λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι με την εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων "δεν θα εισρεύσουν μόνο χρήματα στα κρατικά ταμεία, αλλά θα απελευθερωθούν και σημαντικές αναπτυξιακές δυνάμεις".

Επίσης, ο Σόιμπλε απορρίπτει σθεναρά την εκδοχή πτώχευσης της Ελλάδας προειδοποιώντας για συνέπειες ανάλογες της Λίμαν Μπράδερς. Αναφέρει ότι "ως υπεύθυνη κυβέρνηση, φυσικά και προετοιμαζόμαστε για την απίθανη περίπτωση που θα προέκυπτε, πέραν πάσης προσδοκίας, στάση πληρωμών της Ελλάδας. Ωστόσο, θα ήταν εντελώς λάθος να σπρώξουμε την Ελλάδα ελαφρά τη καρδία σε πτώχευση. Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και οι κίνδυνοι μετάδοσης στις χρηματαγορές θα ήταν υπερβολικά μεγάλοι".

Τέλος, σχετικά με την επιδιωκόμενη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι "θέλουμε να πετύχουμε ένα ουσιαστικό ποσό σε ευρωπαϊκό επίπεδο". Το ποσό που υποσχέθηκαν γερμανικές τράπεζες και πιστωτές περιλαμβάνει όλα τα ομόλογά του, που λήγουν το 2014. "Τα υπόλοιπα ποσά θα προέλθουν από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και από διεθνείς επενδυτές", λέει ο κ.Σόιμπλε.

Διευκρινίζει, ωστόσο, πως η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα είναι δίχως όρους. "Λευκή επιταγή. Όχι. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να γυρίσει σελίδα και να εφαρμόσει ένα άνευ προηγουμένου φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας. Σίγουρα είναι σκληρό. Οι περικοπές, για τα γερμανικά δεδομένα, αντιστοιχούν σε 400 δις. ευρώ, περισσότερα από τον συνολικό γερμανικό προϋπολογισμό. Αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος να καλυφθούν οι παραλείψεις πολλών ετών".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ