Κυριακή, Ιουλίου 03, 2011

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ


Εν αναμονή της ακριβής διατύπωσης του νόμου σχετικά με το άσυλο, ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Βασίλης Παπάζογλου υποστηρίζει σε συνέντευξή του ότι με τα νέα δεδομένα «η αστυνομία θα επεμβαίνει στο χώρο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ακόμη και αν ειδοποιηθεί από έναν περαστικό που βλέπει να γίνονται έκτροπα».


Η δήλωση αυτή ήρθε, αφού προηγούμενως ο ειδικός γραμματέας είχε ισχυριστεί ότι το άσυλο θα είναι ζήτημα του κάθε Ιδρύματος ξεχωριστά.


Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο Βασ. Παπάζογλου ανέφερε ότι "το άσυλο, αυτή τη στιγμή, όπως υπάρχει στο νόμο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό στο οποίο εμείς επιμένουμε είναι να πάμε το άσυλο στις «ρίζες» του. Τι σημαίνει αυτό: ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, να μπορεί καθένας να πει τη γνώμη του ελεύθερα μέσα στο Ίδρυμα, να μην φοβάται, να μην προπηλακίζεται, να υπάρχει προστασία της περιουσίας του Ιδρύματος. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Από εκεί και πέρα επαφίεται σε κάθε Ίδρυμα πώς θα το εφαρμόσει αυτό, μέσω του οργανισμού του. Αν θα κάνει υπηρεσία φύλαξης, πώς θα την κάνει, πώς θα την πληρώνει".


Ισχυρίστηκε δε -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως μπορεί ένα Πανεπιστήμιο, όταν γίνονται έκτροπα, να πει ότι μόνο ο Πρύτανης θα αποφασίζει, και ένα άλλο ότι ο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να αναφέρει τα έκτροπα στις Αρχές. Διευκρίνισε πως μπορεί και ένας πολίτης να τα καταγγείλει και οι αρχές θα αποφασίζουν πλέον διότι αυτό σημαίνει ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και πραγματική ακαδημαϊκή ελευθερία.
  
Σχετικά με τις σπουδές μικρότερης χρονικής διάρκειας, ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο έχει ασφαλιστικές δικλείδες. "Ας υποθέσουμε ότι κάποιο από τα Ιδρύματα που έχει Τμήμα Φυσικής αποφασίζει να χορηγεί πτυχίο σε τρία χρόνια. Εάν δεν αποφασίσουν το ίδιο και τα υπόλοιπα Ιδρύματα που έχουν Τμήματα Φυσικής, δεν μπορεί να το κάνει μόνο ένα Ίδρυμα. Ή όλα τα Τμήματα Φυσικής ή κανένα. Γιατί διαφορετικά αργότερα θα υπάρχουν προβλήματα με επαγγελματικά δικαιώματα", είπε.
ΠΡΕΖΑ TV
3-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: