Σάββατο, Αυγούστου 06, 2011

Η ΚΡΙΣΗ ΒΑΘΥΝΕ ΤΟ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΧΑΣΜΑ


Διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα σε λευκούς, μαύρους και ισπανόφωνους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως συνέπεια της κατάρρευσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος προ διετίας και της βαθιάς ύφεσης που ακολούθησε, σύμφωνα με έρευνα της Pew Research Center, μίας εκ των σημαντικότερων «δεξαμενών σκέψης» της χώρας, με έδρα την Ουάσιγκτον.Το επίπεδο ζωής των νοικοκυριών των λευκών είναι κατά 20 φορές καλύτερο από εκείνο των μαύρων και κατά 18 φορές ανώτερο από εκείνο των ισπανόφωνων.
Πρόκειται για «χάσμα-ρεκόρ», όπως επισημαίνεται, στις ΗΠΑ, τουλάχιστον κατά τα τελευταία 50 χρόνια.



Σύμφωνα με την έρευνα, τα περιουσιακά στοιχεία μίας οικογένειας μαύρων αποτιμώνται για το 2010 κατά μέσο όρο σε μόλις 5.677 δολάρια (μείωση της τάξης του 53%), ενός ισπανόφωνου νοικοκυριού σε 6.325 δολάρια (μείωση κατά 66%), ενώ μίας οικογένειας λευκών σε 113.149 δολάρια (μείωση της τάξης του 16%).


Και αυτό διότι οι οικογένειες των μαύρων και των ισπανόφωνων, οι οποίοι αποτελούν το 12% και το 16% αντίστοιχα του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπέστησαν εντονότερα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε την υποτίμηση της αξίας των ακινήτων.


«Θύματα της κατάρρευσης της αγοράς κατοικίας το 2006 και της ύφεσης που ακολούθησε στη συνέχεια από τα τέλη του 2007 έως τα μέσα του 2009 υπήρξαν οι μειονότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες» σύμφωνα με τον ερευνητή Ρίτσαρντ Φράι, ενώ ο αναλυτής Πολ Τέιλορ συμπληρώνει από την πλευρά του ότι «η κατακόρυφη μείωση της αξίας των σπιτιών διέλυσε τα αμερικανικά νοικοκυριά.


»Ορισμένες περιοχές όμως επλήγησαν περισσότερο, όπως η Καλιφόρνια, η Νεβάδα, η Φλόριντα και η Αριζόνα, στις οποίες εν τω μεταξύ η πλειονότητα των κατοίκων είναι ισπανόφωνοι».


Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: