Παρασκευή, Αυγούστου 05, 2011

ΤΡΕΧΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΚΤ ΑΛΛΑ Η ΦΩΤΙΑ ΑΚΟΥΜΠΑ ΙΤΑΛΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ


Η ΕΚΤ παρενέβη προκειμένου να σβήσει η φωτιά που σιγοκαίει εδώ και εβδομάδες στις ευρωπαϊκές αγορές χρέους απειλώντας την Ισπανία και την Ιταλία, χωρίς όμως να πείσει.Η κεντρική τράπεζα διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκιά της σταθερά στο 1,5%, ενώ ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τις αγορές κρατικών ομολόγων μετά την τετράμηνη αδρανοποίηση του σχετικού προγράμματος. Παράλληλα εξήγγειλε νέα έκτακτα προγράμματα αναχρηματοδότησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, με τη διενέργεια δημοπρασιών για την εξαμηνιαία παροχή ρευστότητας και διατήρηση των αντιστοίχων τριμηνιαίων ώς τον Ιανουάριο του 2010.



Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ υποστήριξε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν είχε απενεργοποιηθεί ενώ σχεδόν ομολόγησε παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Την ίδια στιγμή traders τόνιζαν ότι η κεντρική τράπεζα προχωρούσε σε αγορές πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.


Οι κινήσεις αυτές δεν έπεισαν πάντως τις αγορές. Πόσο μάλλον όταν ανώνυμη πηγή της ΕΚΤ, που επιβεβαίωσε την παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά, ανέφερε ότι η τράπεζα δεν έχει σκοπό να αγοράσει ομόλογα άλλων χωρών.


Ετσι, σε μια ιδιαίτερα ασταθή συνεδρίαση, τα σπρεντ των ισπανικών και των ιταλικών δεκαετών ομολόγων, που είχαν υποχωρήσει κάπως από τα πρόσφατα υψηλά 14ετίας εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ, επανήλθαν σε ανοδική τροχιά. Αργά το απόγευμα το σπρεντ του ιταλικού ομολόγου σημείωσε ρεκόρ στις 392 μονάδες βάσης, σημειώνοντας άνοδο 14 μ.β. σε σχέση με προχθές, ενώ το αντίστοιχο των ισπανικών τις 398 μ.β., περίπου 3 μ.β. υψηλότερα.


Στη δυσπιστία της αγοράς για τις προθέσεις της ΕΚΤ να βάλει ένα τέλος στην κλιμακούμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνέβαλαν ακόμη η ασάφεια και ο διφορούμενος λόγος του Τρισέ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχτηκε ιδιαίτερα υψηλή αβεβαιότητα, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες, αλλά προέβλεψε συνεχιζόμενη ανάπτυξη με μέτριους ρυθμούς στους επόμενους μήνες. Μίλησε ακόμη για ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις που η αγορά ερμηνεύει ως ένδειξη αύξησης των επιτοκίων. Τροφοδότησε όμως έτσι ανησυχίες ότι ενδεχομένως να υποεκτιμά τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.


Είπε ακόμη ότι οι αποφάσεις υποστηρίχτηκαν από την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της τράπεζας αλλά δεν λήφθηκαν ομόφωνα. Κάτι που επανέφερε μνήμες του διαχωρισμού που είχε υπάρξει στην ΕΚΤ πέρσι, όταν ο τότε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Αξελ Βέμπερ, είχε αντιτεθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτός που αντιτέθηκε αυτή τη φορά ήταν ο αντικαταστάτης του στο τιμόνι της Budesbank, Γενς Βάιντμαν.


Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ταχύτητα της απάντησης της ΕΚΤ στο ξεπούλημα ιταλικών μετοχών και ομολόγων στις τελευταίες 3 εβδομάδες. Μιλώντας σε Ασιάτες επενδυτές τόνισε ότι «η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε ποσοτική χαλάρωση και η ελβετική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της στο 0%, ενώ εμείς περιμένουμε τις αποφάσεις (της ΕΚΤ)». Οι Ασιάτες φέρεται να του απάντησαν: «Αν η κεντρική σας τράπεζα δεν αγοράζει τα ομόλογά σας, γιατί εμείς;»


Νωρίτερα και μία ημέρα μετά την απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκιά της προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος του φράγκου, η ομόλογη της Ιαπωνίας παρενέβη στις αγορές δαπανώντας 1 τρισ. γεν, ενώ ανακοίνωσε νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να συγκρατήσει το γεν.


Τέλος, η Ισπανία βγήκε χθες για πρώτη φορά από την πρόσφατη προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων. Το τεστ ήταν πετυχημένο, αλλά πανάκριβο. Το ισπανικό Δημόσιο πούλησε τριετή και τετραετή ομόλογα συνολικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ αλλά με πολύ υψηλότερο επιτόκιο, κατά μέσον όρο το υψηλότερο από το 2000 για τα συγκεκριμένα χρεόγραφα. 


Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
5-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: