Κυριακή, Αυγούστου 07, 2011

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ Η ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Πριν από μερικές μέρες ο Γιάννης πήγαινε μ' ένα φίλο του για δουλειά στην Πελοπόννησο, όταν σε έναν έλεγχο δύο αστυνομικοί ανακάλυψαν πάνω του δύο ολόκληρα τσιγάρα χασίς.Του φόρεσαν χειροπέδες, τον πήγαν στο τμήμα, τον ανέκριναν, τον έκλεισαν στα κρατητήρια, τον πήγαν στον εισαγγελέα, τον μετέφεραν σε μια αίθουσα δικαστηρίου, τον έβαλαν να πει «δεν θα το ξανακάνω ποτέ στη ζωή μου», του έριξαν δέκα μέρες φυλακή με αναστολή, τον έβαλαν να πληρώσει 80 ευρώ για δικαστικά έξοδα και στο τέλος τον άφησαν ελεύθερο.



Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά που παρουσίασε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, ο Γιάννης θα τα περάσει και πάλι όλα αυτά αν ξανασυλληφθεί, με τη διαφορά ότι αν παραδεχθεί πως είναι χρήστης δεν θα του ασκηθεί ποινική δίωξη. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πιθανόν να σταματήσει να αγοράζει από εμπόρους και να καλλιεργεί μόνος του την κάνναβη που χρησιμοποιεί χωρίς να υπάρχει ο φόβος της φυλάκισης. Η συγκεκριμένη κατηγορία πρόκειται να μετατραπεί σε πταίσμα όπως ισχύει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.


Ο Γιάννης είναι ένας από τους 75,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους που χρησιμοποιούν κάνναβη. Ανθρωποι που στην Ελλάδα αποτελούν τα πιο βολικά «υλικά εργασίας» της αστυνομίας σε πλήρη αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το επιβεβαίωσαν ακόμη μία φορά οι δεκάδες συλλήψεις νεολαίων από κουκουλοφόρους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ πριν από λίγο καιρό σε συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής στη Δράμα. Το 2009 απαγγέλθηκαν 17.535 κατηγορίες εις βάρος 16.469 ατόμων για χρήση, παραγωγή, καλλιέργεια, διακίνηση και άλλα αδικήματα για ναρκωτικές ουσίες (αυξήθηκαν 24,3% από το 2007).


Ο Γιάννης μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, να εργάζεται οπουδήποτε. Να έχει οικογένεια ή να είναι άνεργος, πιθανώς και προβληματικός χρήστης νεαρής ηλικίας (15-25 ετών). Μπορεί όμως και να μην αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας της εξάρτησής του. Κάτι που έχει αποδειχθεί σε σημαντική έρευνα στην οποία συμμετείχε ο παλιός υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής («Χασίς: μελέτες για τη μακροχρόνια χρήση», εκδόσεις Raven Press Νέα Υόρκη).


Οπως όλοι έτσι και ο Γιάννης είναι ενήμερος πως ο Γιώργος Παπανδρέου διακηρύττει εδώ και χρόνια την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Στον αντίποδα βρίσκεται το ΚΚΕ, το οποίο μέσω του «Ριζοσπάστη» (της περασμένης Πέμπτης) τονίζει ότι «επιχειρούν ναρκω-καταστολή ενάντια στο λαό και τα παιδιά μας». Την αντίθεσή της στο προωθούμενο νομοσχέδιο εξέφρασε και η Ν.Δ., ενώ ο Κ. Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ επισήμανε ότι «προφανώς η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι για να ανεχτούν κι άλλο οι Ελληνες το ΠΑΣΟΚ πρέπει να 'ναι μαστουρωμένοι...»


Ωστόσο όχι μόνο ο Γιάννης αλλά και πολλοί άλλοι -χρήστες και μη ναρκωτικών- έχουν βαρεθεί την υποκρισία. Βλέπουν την πρέζα να πουλιέται ελεύθερα και πάμφθηνα (δεκαπέντε ευρώ το γραμμάριο) σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, την ίδια στιγμή που η μόνη κάνναβη που διατίθεται στην παράνομη αγορά είναι είτε κακής ποιότητας αλβανική είτε σκανκ, το οποίο αποδεδειγμένα προκαλεί έντονα προβλήματα μνήμης.


Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου υποστηρίζει πως με την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών διευκολύνεται η ελεγκτική δραστηριότητα των αρχών για τη διερεύνηση σοβαρότερων εγκλημάτων. Κάτι που θεωρείται κανόνας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και δεκαετίες.


Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
7-8-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΗΣ ΑΛΑ ΚΑΙ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ....ΟΣΩΝ ΑΦΩΡΑ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΩΝΙΑ ΧΡΙΣΗ...ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΦΝΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΗΟΔΟΥΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΤΕΡΗΓΕΣ ΑΠΟ ΧΡΗΣΤΕΣ ΧΑΣΙΣ...ΕΚΤΩΣ ΤΟΥΣ ΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΩΤΕΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΝΩΝΤΑΙ ΠΡΕΖΑΚΙΔΕΣ....ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΛΟΥΣ ΑΘΩΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΥΘΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΕΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΘΕ ΧΡΩΝΟ ΧΩΡΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ....ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΠΗΤΡΩΠΗ ΠΟΥ ΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΩΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΗΤΕ ΑΠΟ ΜΕΛΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ...ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΧΑΣΙΣΟΟΛΙΚΟ...////ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΗΡΕΙΑ ΜΟΥ ΣΑΝ ΧΡΙΣΤΗΣ ΚΑΝΑΒΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΧΡΩΝΙΑ/////AN NOMIZETE ΟΤΙ ΝΙΑΖΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΕΣ ΚΑΝΑΒΗΣ ΓΕΛΕΙΕΣΤΕ ...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΑ ΚΕΡΔΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΣΟΦΡΟΝΙΣΤΗΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

γαμώ την ορθογραφία σου μέσα...τουλάχιστον το α το πετυχαίνεις....το γράφεις με άλφα!!!!