Με το βλέμμα ήδη στη μετα-Καντάφι εποχή, οι περισσότερες χώρες του κόσμου συντάσσονται με τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης, καλώντας τον Μουαμάρ Καντάφι ν' αποχωρήσει αμέσως άνευ όρων και δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μιας ειρηνικής μετάβασης.Η γενική εκτίμηση ότι το λιβυκό καθεστώς φτάνει στο τέλος του συνοδευόταν χθες από την έκδηλη ανησυχία των περισσότερων μεγάλων δυνάμεων για μια μακρά περίοδο αστάθειας σε μια χώρα γεμάτη όπλα που εδώ κι έξι μήνες βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο. Εξ ου και οι εκκλήσεις προς τον Καντάφι να απαλλάξει τον λαό του από περαιτέρω αιματοχυσία και προς τους αντικαθεστωτικούς να εγγυηθούν την προστασία όλων των πολιτών και να διασφαλίσουν την ειρήνη σε ολόκληρη τη χώρα.
Εξίσου εμφανής ήταν όμως και η ανησυχία των ισχυρών για τη διασφάλιση των πετρελαϊκών και άλλων οικονομικών συμφερόντων τους στη Λιβύη. Ετσι, την ώρα που η Ε.Ε. -μετά τις προαναφερθείσες εκκλήσεις διά στόματος Κάθριν Αστον, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και Μανουέλ Μπαρόζο- δήλωνε έτοιμη να βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό της χώρας με χρήματα, τεχνογνωσία και πολιτική στήριξη, η Κίνα και η Γερμανία προανήγγειλαν τη συμμετοχή τους στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, η Βρετανία ανακοίνωνε ξεπάγωμα των λιβυκών κεφαλαίων για να βοηθήσει τους αντικαθεστωτικούς να επαναφέρουν την τάξη, ενώ Γαλλία και ΗΠΑ ανταγωνίζονταν για την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, που ζήτησε την άμεση αποχώρηση του Καντάφι, συνομίλησε χθες με τον επικεφαλής του CNT Μαχμούντ Τζιμπρίλ, τον οποίο προσκάλεσε αύριο στο Παρίσι. Η Γαλλία επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της στο λιβυκό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) κι ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να φιλοξενήσει την ερχόμενη εβδομάδα μια σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.
Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αργά χθες ότι η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και μέλη της Ομάδας Επαφής συμφώνησαν σε μια συνάντηση διπλωματών μεθαύριο στην Κωνσταντινούπολη. Για κατάρρευση του καθεστώτος έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αξιώνοντας την άνευ όρων παραίτηση του Καντάφι και εμμένοντας στην ανάγκη οικοδόμησης μιας ελεύθερης χώρας, ενώ στο πλευρό των αντικαθεστωτικών τάσσεται και η ιταλική κυβέρνηση.
Ρόλο στην ανοικοδόμηση διεκδίκησε και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, χαιρετίζοντας την επικείμενη πτώση Καντάφι, όπως άλλωστε και η Κίνα, που τόνισε ότι σέβεται την επιλογή του λιβυκού λαού και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Την ίδια ώρα η Ρωσία, που έχει επενδεδυμένα συμφέροντα στην περιοχή, εξέφραζε την ελπίδα ότι η νίκη των αντικαθεστωτικών θα σημάνει το τέλος της αιματοχυσίας αλλά και της ανάμειξης των ξένων χωρών στα εσωτερικά της Λιβύης. Στο «μπρα ντε φερ» της επιρροής μπαίνει και η Τουρκία, που δήλωσε ότι το διαγραφόμενο τέλος της διακυβέρνησης Καντάφι αποτελεί μάθημα για τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής που αγνοούν τις επιθυμίες των λαών τους. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Νταβούτογλου, αναμένεται σήμερα στη Βεγγάζη, έδρα του CNT.
Οι Αραβες
Ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε «πλήρως αλληλέγγυος» στην κυβέρνηση των αντικαθεστωτικών, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, η Τυνησία, η Μαυριτανία και το Μαρόκο συνεχάρησαν τον λιβυκό λαό για την επιτυχία της επανάστασής του, ενώ Αίγυπτος, Κουβέιτ και Παλαιστινιακή Αρχή αναγνώρισαν το CNT.
Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
23-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου