Κυριακή, Αυγούστου 07, 2011

«ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ» ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ


Τηλεδιάσκεψη είχαν σήμερα το πρωί οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της G20, σχετικά με την κρίση χρέους και την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Κορέας, Τσόι Γιονγκ- Κου. Όσον αφορά στην τηλεδιάσκεψη της G7 που επρόκειτο να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, οι χώρες-μέλη κρατούν σιγή ιχθύος. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό, αύριο πριν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, θα υπάρξει νέα τηλεφωνική συνδιάσκεψη της Ομάδας των Επτά. Επίσης, αναμένεται σήμερα συνδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, τηλεφωνικές συνομιλίες έχουν από χθες οι πολιτικοί και οικονομικοί αξιωματούχοι της Ε.Ε., των ΗΠΑ, αλλά και των χωρών της Ασίας, ενόψει και του αυριανού ανοίγματος των χρηματιστηρίων.


Ο υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Κορέας επιβεβαίωσε την τηλεδιάσκεψη της G20, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, αναφέροντας μόνο ότι η εμπιστοσύνη της χώρας του στα αμερικανικά ομόλογα δεν έχει αλλάξει.


Η Αυστραλία, επίσης μέλος της G20, εκτίμησε σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί για κάποιο καιρό αλλά τόνισε ότι η ίδια διαθέτει ισχυρή εσωτερική οικονομία. Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουόν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται σε μία μακρά και οδυνηρή διαδικασία για να επιλύσουν τα προβλήματα χρέους τους αλλά υπογράμμισε τη σχετική δύναμη της αυστραλιανής οικονομίας, αναφέροντας το μικρό χρέος και τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας.


Όσον αφορά στην τηλεδιάσκεψη της G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία), την προεδρία της οποίας ασκεί η Γαλλία, τηρήθηκε απόλυτη σιωπή τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Παρά τις ερωτήσεις των διεθνών πρακτορείων, δεν επιβεβαιώθηκε καν αν έγινε τη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των συμβούλων τους, για την οποία είχε μιλήσει χθες πηγή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.


Οι εκπρόσωποι του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, παρέμειναν σιωπηλοί. Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφορία ούτε από την Ουάσινγκτον, ούτε από τις Βρυξέλλες. "Εξ όσων γνωρίζω, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έλαβε μέρος σε αυτή την τηλεφωνική συνδιάσκεψη", είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή στην G7.


Όμως σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) θα πραγματοποιήσουν μία νέα τηλεφωνική συνδιάσκεψη αύριο το πρωί πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, προκειμένου να τις καθησυχάσουν σχετικά με την κρίση χρέους. Μάλιστα εκτιμάται ότι οι εκπρόσωποι των χωρών της G7 θα προβούν σε κοινή ανακοίνωση.


Όσον αφορά στη στάση του Λευκού Οίκου έπειτα από την υποβάθμιση των ΗΠΑ, αυτή ήταν έντονα επικριτική. Ο Τζιν Σπέρλινγκ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, επέκρινε έντονα τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s για την απόφασή του να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι έχει κάνει λάθος υπολογισμό ύψους 2 τρισεκατομμυρίων στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας.


"Το μέγεθος του λάθους τους, μαζί με την ετοιμότητά τους απλούστατα να αλλάξουν επιτόπου το βασικό σκεπτικό τους στο δελτίο Τύπου μόλις επισημάνθηκε το λάθος τους, κόβει την ανάσα", ανέφερε ο Σπέρλινγκ σε ανακοινωθέν του.


Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε τη συμφωνία αυτής της εβδομάδας για την μείωση του ελλείμματος, κάνοντας την πρώτη του παρέμβαση έπειτα από την απόφαση του οίκου αξιολόγησης. Ο Ομπάμα απηύθυνε επίσης έκκληση στο Κογκρέσο για πολιτική συναίνεση.


Της ανακοίνωσης της υποβάθμισης των ΗΠΑ από την S&P είχε προηγηθεί σημαντική πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια την Πέμπτη, όταν πολλά υπέστησαν απώλειες 5% και πλέον. Η ανακοίνωση έγινε μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία κατεγράφησαν μικρά κέρδη.


Τηλεφωνικές συνομιλίες


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στη διάρκεια της οποίας "οι δύο ηγέτες επισκόπησαν την οικονομική κατάσταση μετά από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, αλλά και την κατάσταση στην Ευρωζώνη", όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπό του.


Τηλεφωνική συνομιλία είχε χθες και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, για τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους που προκάλεσε πανικό στις χρηματαγορές. Ο Όσμπορν και η Λαγκάρντ "συζήτησαν για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, την αντιμετώπισή της και επισήμαναν πόσο σημαντικό είναι οι χώρες να λάβουν αποφάσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών. Έθιξαν επίσης το ζήτημα της "διεθνούς αστάθειας γενικότερα", πρόσθεσε.


Γερμανικές αμφιβολίες για τη στήριξη της Ιταλίας από τον EFSF


Εντείνονται οι αμφιβολίες στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της Ιταλίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ακόμα και εάν το μέγεθος των αποθεματικών του τριπλασιαζόταν, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού Der Spiegel.


Η Γερμανία εμμένει στη θέση ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους πρέπει να επικεντρωθούν στις περικοπές δαπανών και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και όχι στο να επιτύχουν συμφωνίες «διάσωσής» τους.


Οι ανάγκες της Ιταλίας είναι τέτοιες που οι πόροι δεν επαρκούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς ειδικούς, αναφέρει το Der Spiegel. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. ευρώ ή το 120% του ΑΕΠ της χώρας.


Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει σήμερα στην διάθεσή του 440 δισεκατομμύρια ευρώ. Σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες χωρών μικρού ως μεσαίου μεγέθους. Όμως μετά την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία υπήρξαν εκκλήσεις να μεγεθυνθεί.


Το περιοδικό Der Spiegel γράφει παράλληλα ότι συνεχίζονται οι διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το εάν και κατά πόσον πρέπει να αγοράσει ιταλικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά για να παράσχει στήριξη στη χώρα.


Σύμφωνα με δύο πηγές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επρόκειτο να συζητήσει με το διοικητικό συμβούλιό της μέσα στο Σαββατοκύριακο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αναταραχής στις χρηματαγορές και το πρόβλημα του χρέους της Ιταλίας.


Η ΕΚΤ προκάλεσε κατάπληξη στις αγορές την περασμένη εβδομάδα όταν άρχισε να αγοράζει ξανά ομόλογα μικρότερων χωρών της ευρωζώνης αλλά όχι της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα σπρεντ των οποίων αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.


Εν τω μεταξύ, Ο Τομ Μάγερ, οικονομολόγος της Deutsche Bank, εκτίμησε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag ότι θα καταγραφεί νέα πτώση των χρηματιστηρίων αύριο. "Οι άσχημες ειδήσεις πάντα είναι δυσάρεστες για τις αγορές", επισήμανε. Τόνισε πως δεν προβλέπει ένα διεθνές κραχ, αλλά πρόσθεσε πως "θα μπορούσαν να υπάρξουν απώλειες".


Σταθερή η αξιλόγηση της Γαλλίας από την Standard and Poor's


Η αξιολόγηση "ΑΑΑ" της Γαλλίας είναι σταθερή, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard and Poor's για την Ευρώπη, Ζαν Μισέλ Σιξ, μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter.


"Η αξιολόγηση της Γαλλίας είναι σταθερή" ανέφερε ο Ευρωπαίος οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι η πολιτική ηγεσία και η καλή διακυβέρνηση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση των αξιολογήσεων


ΠΡΕΖΑ TV
7-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: