Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να παραδώσουν τα όπλα και να σταματήσουν "αμέσως" τις εχθροπραξίες, ενώ "καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις ανεύθυνες και απελπισμένες εκκλήσεις" του συνταγματάρχη να συνεχίσουν τις μάχες, σύμφωνα με ανακοινωθέν της γαλλικής προεδρίας.
"Ο πρόεδρος (Σαρκοζί) καλεί τις δυνάμεις που είναι ακόμα πιστές στο καθεστώς να στρέψουν τα νώτα τους στην εγκληματική και κυνική τυφλότητα του ηγέτη τους παύοντας αμέσως πυρ, παραδίδοντας τα όπλα τους και παραδιδόμενοι και οι ίδιοι στις νόμιμες λιβυκές αρχές", τονίζεται στο ανακοινωθέν Σαρκοζί, αναφερόμενο στους εξεγερμένους.
Ενώ στην Τρίπολη βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες κοντά στο κυβερνητικό μέγαρο οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιήσουν την πτώση της κυβέρνησης του Καντάφι, ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, επικεφαλής του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, να μεταβεί στη Γαλλία την Τετάρτη.
Η αποστολή του NATO για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, καθώς η "δύσκολη κατάσταση" στην Τρίπολη συνεχίζεται, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από το Λονδίνο.
"Η προτεραιότητα είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια στην Τρίπολη", είπε ο Κάμερον από το Λονδίνο.
Πάντως, τόνισε ότι οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκονται σε "πλήρη υποχώρηση" και ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν.
"Ο Καντάφι πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες χωρίς όρους και να δείξει ξεκάθαρα ότι εγκαταλείπει κάθε αξίωση ελέγχου επί της Λιβύης", είπε ο Κάμερον.
Πρόσθεσε ότι το μέλλον του συνταγματάρχη Καντάφι πρέπει να αφεθεί να καθοριστεί από τη νέα κυβέρνηση που θα ανακύψει στη Λιβύη.
Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως η χώρα του πρέπει να είναι "υπερήφανη" για τη συμβολή της στην μετάβαση της Λιβύης στην δημοκρατία, αλλά σημείωσε πως ενώ ο λιβυκός λαός βρίσκεται "ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό του", απομένει ένας "τεράστιος όγκος δουλειάς" που πρέπει να γίνει.
Ο Κάμερον, τοποθετώντας τα γεγονότα στη Λιβύη στο πλαίσιο της αποκαλούμενης Αραβικής 'Ανοιξης, εξέφρασε ικανοποίηση διότι "ακόμα μία χώρα" βλέπει το "τέλος ενός δικτάτορα" κι οδεύει προς ένα καλύτερο μέλλον.
Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναμένει "άμεσα" να υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος στη Λιβύη, όπως είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Μόσχα.
"Η δραματική τροπή της λιβυκής σύγκρουσης προφανώς σηματοδοτεί την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας στη χώρα στους εξεγερμένους", ανέφερε το ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Ωστόσο, η Ρωσία προειδοποίησε ότι δε θα πρέπει να επικρατήσει "ευφορία" για το επερχόμενο τέλος του καθεστώτος Καντάφι, αφού εκτίμησε ότι αυτό δε θα σημάνει το τέλος της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
"Η εμπειρία από τις επαναστάσεις διδάσκει ότι είναι δύσκολο για αυτούς που κατακτούν να διατηρήσουν την εξουσία", σχολίασε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, ειδικός επιτετραμμένος του ρώσου προέδρου στη Λιβύη, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.
Μπορεί να απομένουν μερικές ώρες ως την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης που θα σημάνει την αλλαγή καθεστώτος στη Λιβύη αλλά η κρίση στη χώρα έχει βαθιές πολιτικές ρίζες που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα, πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο.
"Η στρατιωτική επιτυχία δε θα σημάνει μια πολιτική επιτυχία" απαραιτήτως, προειδοποίησε.
Ο Μαργκέλοφ είπε πως οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν πως ο Καντάφι παραμένει ελεύθερος και θα αποπειραθεί να εγκαταλείψει τη Λιβύη.
Η Μόσχα δεν πρόκειται, "υπό οιεσδήποτε συνθήκες" να του προσφέρει καταφύγιο, τόνισε.
Το κεντρικό ζήτημα για τη Λιβύη πλέον είναι "οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τμήματα της λιβυκής ελίτ, περιλαμβανομένων πρώην υποστηρικτών του Καντάφι, μετανάστες, μέλη της βασιλικής οικογένειας".
Ο Μαργκέλοφ τόνισε πως η Ρωσία θέλει να αποκαταστήσει "μια λειτουργική και φιλική σχέση" με την επόμενη κυβέρνηση της Λιβύης και πρόσθεσε ότι "ο κόσμος χρειάζεται μια δημοκρατική και προβλέψιμη Λιβύη".
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ιορδανίας κάλεσε σήμερα να υπάρξει μια "ειρηνική και ταχεία" μεταβίβαση της εξουσίας στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι.
"Η Ιορδανία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη κι ελπίζει ότι στη χώρα θα υπάρξει μια ταχεία και ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας", δήλωσε ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Τζούντεχ, σύμφωνα με το κρατικό ιορδανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Petra.
Ο Τζούντεχ κάλεσε να υπάρξει "μια συμβιβαστική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε έναν οδικό χάρτη ο οποίος θα επιτρέψει την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης το οποίο θα επιτρέψει στη Λιβύη να διαδραματίσει τον διττό ρόλο της στον αραβικό κόσμο και θα προασπίσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας".
Πρόσθεσε πως το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο έχει έναν "σημαντικό" ρόλο να διαδραματίσει στην διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.
Η Ιορδανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τους εξεγερμένους και αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις μαζί τους.
Το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Ιορδανία, μια από τις βασικότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, "συνεχάρη" το λιβυκό λαό για την ανατροπή του Καντάφι και του καθεστώτος του.
"Συγχαίρουμε το μεγάλο λαό της Λιβύης και τόσο τα αραβικά όσο και τα ισλαμικά έθνη για αυτή την λαμπρή νίκη", ανέφερε σε ανακοινωθέν του ο ηγέτης της Αδελφότητας Χάμαμ Σαΐντ.
Ο Σαΐντ κάλεσε το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ 'Ασαντ και τον ηγέτη της Υεμένης 'Αλι Αμπντάλα Σάλεχ να "πάρουν ένα μάθημα" από αυτό το "παράδειγμα δεσποτισμού" το οποίο ανατράπηκε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες επέκρινε έντονα σήμερα τη θέση των ΗΠΑ και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη σύρραξη στη Λιβύη.
"Οι υποτίθεται ‘δημοκρατικές’ Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις --όχι όλες, αλλά όλοι ξέρουν ποιες-- καταστρέφουν όλη την Τρίπολη με βόμβες, διότι κερδίζουν από αυτό", είπε ο Τσάβες.
Οι δυτικές κυβερνήσεις, "χωρίς να λογοδοτούν" συμβάλλουν σε μια σφαγή και καταστρέφουν σχολεία, σπίτια και νοσοκομεία, πρόσθεσε.
"Λένε ότι βομβαρδίζουν για να σώσουν αμάχους.
Είναι απλά μια δικαιολογία για να επέμβουν" στη Λιβύη, ανέφερε ο Τσάβες, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το καθεστώς του Καντάφι.
ΠΡΕΖΑ TV
22-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου