Παρασκευή, Αυγούστου 05, 2011

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ Η ΙΤΑΛΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ


Τη διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας σχετικά με τις αποζημιώσεις για εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος αναμένεται να εκδικάσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Στο διάστημα από τις 12 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου η Γερμανία και η Ιταλία θα παρουσιάσουν και προφορικά τα επιχειρήματά τους, στην υπόθεση που εξετάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά την προσφυγή του Βερολίνου με αφορμή τις αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων, που δικαίωσαν θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων. Η Ελλάδα ως τρίτο μέρος θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά της στις 14 Σεπτεμβρίου.



Στις 21 Οκτωβρίου 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε την απόφαση, που υποχρέωνε το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 πολιτών οι οποίοι σκοτώθηκαν από το γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944 στο Αρέτσο της Τοσκάνης. Επίσης, στις 26 Νοεμβρίου του ίδιου έτους Εφετείο της Φλωρεντίας καταδίκασε το γερμανικό δημόσιο να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής στο Δίστομο, τον Ιούνιο του 1944.


Η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη τον Δεκέμβριο του 2008 ζητώντας να αναγνωριστεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια παραβιάζουν το προνόμιο της ετεροδικίας του γερμανικού δημοσίου, αποδεχόμενα να εξετάσουν υποθέσεις που αφορούν ναζιστικά εγκλήματα.


ΠΡΕΖΑ TV
5-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: