Σάββατο, Αυγούστου 06, 2011

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΦΟΡΟ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ


Πακέτο στήριξης της αγοράς ακινήτων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να στηρίξει τον κλάδο, τα έσοδα, αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ιδιωτική περιουσία. Οι προτάσεις που εισηγούνται αρμόδια στελέχη περιλαμβάνουν αλλαγή στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων.
Ενα σενάριο περιλαμβάνει την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων. Εισηγούνται την επιβολή χαμηλού συντελεστή σε όσα νοικοκυριά έχουν εισόδημα 40.000-50.000 ευρώ. Εν συνεχεία τη σταδιακή κλιμάκωσή του και πρόσθετη φορολόγηση για υψηλά εισοδήματα.



Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι αυτό το μέτρο όμως μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές αδικίες, αφού ίσως πριμοδοτήσει φοροφυγάδες. Αντιπροτείνουν τη συνολική μείωση του φόρου μεταβίβασης (σήμερα για εκτάσεις με αντικειμενική αξία έως 20.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 8%).


Η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο να συγκρατηθεί η οικοδομή, καθώς μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τις δύο βασικές «βιομηχανίες» της Ελλάδας. Τα δημόσια έργα έχουν «καθίσει» λόγω της σφαγής των αμιγώς εθνικών έργων (πολλά μικρά περιφερειακά), που πλήρωνε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και των προβλημάτων στους μεγάλους οδικούς άξονες.


Το 68% βλέπει υποχώρηση


Η ιδιωτική οικοδομή επίσης έχει τεράστιες πιέσιες και όπως έδειξαν και τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα: σε ιστορικά χαμηλά βρέθηκαν οι κατασκευές κατοικιών τον Ιούλιο με εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την απασχόληση στον κλάδο, με το 68% των επιχειρήσεων (από 65%) να προβλέπει νέα εξασθένηση της ζήτησης εργασίας και το 87% να αναμένει μειωμένες εργασίες.


Ούτως ή άλλως δεν αποδίδουν


Την έμφαση στην οικοδομή προανήγγειλε προ ημερών και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος. Εκανε λόγο για ριζικές αλλαγές στο φόρο ακινήτων και την αναστολή του πόθεν έσχες για παραγωγικές επενδύσεις, στις οποίες περιλαμβάνει σύμφωνα με αρμόδια στελέχη και την ιδιωτική οικοδομή.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ούτως ή άλλως οι φόροι επί των ακινήτων δεν αποδίδουν και ότι η μόνη λύση είναι κίνητρα χαμηλότερων συντελεστών για να κινηθεί η αγορά και να γίνουν αγοραπωλησίες. Τα κίνητρα θα συνδυαστούν με την αναστολή του καθολικού ηλεκτρονικού πόθεν έσχες στο νέο περιουσιολόγιο που βρίσκεται στα σκαριά, για επενδύσεις.


Ενα πρώτο δείγμα προθέσεων ήταν η απόφαση του υπουργείου την προηγούμενη εβδομάδα να επιστραφούν τα ποσά που κατέβαλαν ιδιώτες για φόρο δωρεάς ή γονικής παροχής αν πρόκειται να ανεγερθεί πρώτη κατοικία (αφορά δωρεές που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 17 Δεκεμβρίου του 2010).


Αύξηση εσόδων ευελπιστεί να έχει το υπουργείο Οικονομικών από την ψηφιοποίηση όλων των ακινήτων του Δημοσίου και του αυτόματου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών. Το σχέδιο όμως αργεί, αφού ο διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.


Οταν όλα αυτά γίνουν πράξη, το ακίνητο θα εντοπίζεται στον ψηφιακό χάρτη. Θα δίδεται ενδεικτική τιμή που θα αποτελεί και βάση υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: