Τρίτη, Σεπτεμβρίου 06, 2011

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ


“Γολγοθάς” περιμένει χιλιάδες πολίτες οι οποίοι είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους και περίμεναν να περάσουν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές προκειμένου να καθοριστεί το ποσοστό αναπηρίας τους.
Αιτία είναι η απόφαση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο προχώρησε από χθες στη διακοπή της λειτουργίας των επιτροπών αυτών που έχουν την ευθύνη για τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας και ανέθεσε μέσα σε μόλις μία μέρα την ευθύνη λειτουργίας τους στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο έχει συσταθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και υπάγεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η απόφαση αυτή καταδεικνύει την αδιαφορία του υπουργείου Εργασίας για τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού που είχαν κλειστεί έως και τις 15 Οκτωβρίου και τα οποία αγγίζουν τα 2.148 μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, ενδεικτικό της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι πολίτες είναι και το γεγονός ότι είναι αναγκασμένοι να συγκεντρώσουν πρόσθετα δικαιολογητικά απ’ αυτά τα οποία έχουν ήδη καταθέσει και στη συνέχεια να κλείσουν νέο ραντεβού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, “οι Υγειονομικές Επιτροπές που λειτουργούν μέχρι σήμερα για τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας σταματούν τη λειτουργία τους και, παρόλο που υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι και τον Οκτώβριο, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες υποχρεούνται να πάρουν πίσω τα δικαιολογητικά που έχουν καταθέσει και να τα καταθέσουν εκ νέου στη νέα υπηρεσία που έχει την ευθύνη καθορισμού των αποφάσεων”.
“Δυστυχώς, η γραφειοκρατία και η αναλγησία της κυβέρνησης εκδηλώνονται για μια ακόμα φορά με τον πιο βάναυσο τρόπο. Χωρίς κανέναν προγραμματισμό το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να ενεργοποιήσει το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για τον καθορισμό των ποσοστών αναπηρίας μέσα σε μια μέρα, παρόλο που έχει συσταθεί από την 1η Ιανουαρίου, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη προγραμματισμένα 2.148 ραντεβού συμπολιτών μας έως και τις 15 Οκτωβρίου μόνο για τον νομό Θεσσαλονίκης”, δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας και προσθέτει ότι “σαν να μη φτάνει αυτό, ζητούν από τους πολίτες να συγκεντρώσουν πρόσθετα δικαιολογητικά απ’ αυτά τα οποία έχουν ήδη καταθέσει και να κλείσουν νέο ραντεβού”.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη προς το υπουργείο Εργασίας ήταν να ολοκληρωθούν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, και ο νέος φορέας να αναλάβει την ευθύνη από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι συμπολίτες μας.
“Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που κάναμε, το υπουργείο επέλεξε τον δρόμο της ταλαιπωρίας, τιμωρώντας τους και δείχνοντας ότι η λέξη ανθρωπιά παραμένει άγνωστη γι’ αυτούς”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.


Της Νικολέττας Μπούκα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
6-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: